RAPPORT | Der er gået ti år siden underskrivelsen af den såkaldte Ohrid-aftale, der endte kampene mellem Makedoniens etniske albanere og makedonere i 2001. Dette har givet International Crisis Group (ICG) anledning til at sætte fokus på de etniske og politiske spændinger i Makedonien i en ny rapport.

Ohrid-aftalen er en fredsaftale underskrevet af den makedonske regering og en række etniske albanske repræsentanter i Makedonien den 13. august 2001. Konflikten med det albanske mindretal var brudt ud i januar samme år og Ohrid-aftalen afsluttede den væbnede konflikt mellem Makedoniens etniske albanere og de makedonske sikkerhedsstyrker. Underskrivelsen banede vejen for en forbedring af rettighederne for de etniske albanere i Makedonien.

Ny konflikt usandsynlig på trods af stigende spændinger
Ti år efter underskrivelsen er meget af aftalen ifølge ICG blevet gennemført og ICG vurderer derfor, at en ny væbnet konflikt er usandsynlig. Alligevel har der de sidste fem året været stigende politiske og etniske spændinger, og der er ifølge ICG en række faretruende tendenser: Der er tegn på en stigende etnisk makedonsk nationalisme, staten er taget til fange af premierminister Nikola Gruevski og hans parti og der er nedgang i mediernes og retsvæsnets uafhængighed. Der er samtidig sket en øget adskillelse i skolerne alt imens en langsom decentralisering risikerer at underminere Makedonien som en multietnisk stat, vurderer ICG.

I rapporten langer ICG især ud efter premierminister Gruevski, som ifølge organisationen forsøger at opbygge en stærk national identitet baseret på Makedoniens gamle historie, hvorfra etniske albanere føler sig udelukket. Modsat er det albanske mindretal i Makedonien mere fokuseret på at opbygge en decentraliseret føderal og tosproget stat, hvilket etniske makedonere ser som en trussel mod landets overlevelse. De to syn på Makedoniens fremtid har ifølge ICG så lidt til fælles, at deres sameksistens synes vanskelig.

I en række råd til at løse det anspændte forhold og generelt forbedre det etniske og politiske klima i Makedonien anbefaler ICG blandt andet, at premierminister Gruevski bør arbejde tæt sammen med sine albanske koalitionspartnere og oppositionspartier. Ifølge ICG bør samarbejdet foregå med henblik på at vedtage og gennemføre de nødvendige foranstaltninger for mere demokratisering, inter-etnisk forsoning og for at finde en løsning på navnestriden med Grækenland.

Læse hele ICG’s rapport og anbefalingerne her

Af AHP