KOMPROMIS | Efter ugers uro og voldelige sammenstød mellem kosovo-albanere og serbere ved grænsen mellem Kosovo og Serbien, er diplomater i EU i gang med at udarbejde en plan, der skal sikre udbredt autonomi for det etnisk serbisk-dominerede nordlige Kosovo, erfarer Kosovos største dagblad.

Tre uger efter, at grænsestridighederne brød ud mellem kosovo-albanske politistyrker og etniske serbiske beboere ved grænsen mellem Kosovo og Serbien, er situationen mellem de to etniske befolkningsgrupper stadig spændt.

Konflikten i det nordlige Kosovo begyndte efter Kosovos regering indførte et importforbud af alle serbiske varer i midten af juli. Kosovo-albanske politistyrker overtog i slutningen af måneden kontrollen over flere grænseposter, en aktion, der blev mødt af kraftig kritik fra serbisk side. De kosovo-albanske styrke blev siden trængt væk af lokale serbere, der brændte grænseposterne af, og blokerede indfaldsvejene. Én kosovo-albansk politimand mistede livet under aktionen.

I begyndelsen af august blev en løsning forhandlet på plads mellem Beograd og regeringen i Pristina, om at lade de fredsbevarende KFOR-styrker overvåge grænseovergangen, men lokale kosovo-serbere nægtede at anerkende aftalen, og har siden holdt en af grænseposterne barrikaderet.

Ønske om fortsat dialog
Ifølge det kosovo-albanske dagblad Koha Ditore er diplomater i Bruxelles ved at udarbejde en løsningsmodel, der skal give serberne i det nordlige Kosovo en markant større autonomi, end de i øjeblikket har, skriver EUobserver.

Unavngivne diplomatiske kilder afslører, at EU’s plan vil give det nordlige Kosovo større politisk autonomi og gøre området finansielt helt uafhængigt af regeringen i Pristina, ved at tildele området en del af de indsamlende toldafgifter. Den serbiske majoritet i Nordkosovo, centeret omkring byen Mitrovica, har – på linje med den serbiske regering i Beograd – aldrig anerkendt Kosovos ret til selvstændighed.

Den igangværende konflikt begyndte blot uger efter repræsentanter fra regeringerne i Beograd og Pristina underskrev den første bilaterale aftale mellem de to lande, siden Kosovos uafhængighedserklæring i februar 2008.

På trods af den seneste tids uroligheder, har den serbiske regering understreget vigtigheden i at fortsætte i EU-faciliterede dialogmøder mellem Pristina og Beograd i Bruxelles. Næste møde skal efter planen finde sted den 2. september.

EUobserver 16/8

B92 16/8

Novinite 13/8

 

Læs også:

Kosovokrisen og dens implikationer

Hvad får albanerne ud af grænsestriden i Kosovo?

Af AHB