HOMOPARADE | Politiet i Prag anslår, at op til 5.000 deltog i Prag Pride i går, lørdag den 13. august. Paraden, den første af sin slags i Prag, er blevet kritiseret af både Tjekkiets præsident og Prags ærkebiskop. Prags konservative borgmester har dog stædigt fastholdt støtten.

Ærkebiskoppen og borgmesteren
Paraden er en kulmination på den festival for seksuelle minoriteter, der startede i hovedstaden onsdag, en festival som Ærkebiskop Dominik Duka har kritiseret i hårde vendinger. ”Familien, samfundets grundlæggende celle, er ligesom kirken truet og tilsmudset,” af begivenhederne, vurderer Duka.

Ærkebiskoppens opfordring til borgmester Bohuslav Svoboda fra det konservative ODS, om at trække sin offentlige støtte tilbage, blev imidlertid mødt af borgmesteren, som er uddannet læge og gynækolog, med følgende bemærkning:

”Problemet omkring homoseksualitet og identitet blev diskuteret i 1950’erne og 1960’erne. For mere end 50 år siden kunne vi, lægerne, på et ansvarligt grundlag erklære, at homoseksualitet hverken er en forbrydelse eller en sygdom, og at de [homoseksuelle] er mennesker som os […] Jeg opfatter det som min pligt at sikre, at minoriteters ret til at blive tolereret ikke strander foran borgmesterporten.”

Præsidenten og ambassadørerne
I kølvandet på, at 13 ambassadører udmeldte deres offentlige støtte og solidaritet med paraden, var både udenrigsminister Schwarzenberg og præsident Klaus ude med udfald mod, hvad der betegnedes som indblanding i nationale forhold.

Præsident Vaclav Klaus’ rådgiver Petr Hajek har tidligere kaldt homoseksuelle for ’afvigere’, en udtalelse, der er blevet resolut støttet af præsidenten, der ser Paraden som ’homoseksualisme’; en –isme, han frygter, på linje med andre –ismer.

Præsidenten og hans rådgiveres støtte er efterfølgende blevet kritiseret fra både den venstreorienterede opposition og af flere medlemmer af den siddende centrum-højre regering. Klaus holder dog fast i sine udtalelser.

Det Danske Udenrigsministeriums støtte følger en tradition af fast opbakning bag lignende parader i bl.a. Ungarn, Polen, Estland, Letland, Litauen og Bulgarien. De øvrige ambassader bag støtteerklæringen til paraden i Tjekkiet er: Belgien, Canada, Estland, Holland, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA og Østrig.

Prague Daily Monitor, 8/8

Pavel-Helge, 9/8

Prague Daily Monitor, 12/8

Ceske Noviny (engelsk), 13/8

Om samme emne:

Magasinet rØST: Homoseksuelle i parade for anerkendelse og rettigheder i Budapest, Warszawa, Bratislava og Sofia, 18/6

Magasinet rØST: Anti-homo-lovgivning stemt ned i Vilnius, 17/11/2010

Magasinet rØST: TABU, 28/7/2010

Magasinet rØST: På et hængende hår, 25/7/2010

Af MBL