MÅNEDSOVERSIGT | Få et hurtigt overblik over, hvad der er sket rundt om i Østeuropa i juli måned. Vi har udarbejdet en overskuelig oversigt over hele regionen.

Modtag denne service i din indbakke. Skriv en mail til anders@magasinetroest.dk med dit navn og overskriften Tilbageblik.


CENTRALEUROPA:

TJEKKIET 1/7: I en fælles erklæring sammen med Storbritanniens premierminister David Cameron udtalte Tjekkiets premierminister Petr Nečas efter et møde i Prag, at han er imod en forøgelse af EU’s budget for 2014-2020. Centre for Eastern Studies.

UNGARN, SLOVAKIET, TJEKKIET, POLEN 1/7: Visegrad-gruppen besluttede på et møde i Bratislava at øge deres økonomiske støtte til deres østlige naboer, medlemmerne i det såkaldte EU-Østpartnerskab. Visegrad-gruppen støtter desuden op om Polens positive fokus på naboerne under Polens EU-formandskab. Centre for Eastern Studies.

POLEN 6/7: Polens statsminister Donald Tusk, der er EU’s nye formand per 1. juli, rettede i sin tiltrædelsestale i EU-Parlamentet kritik mod den danske grænsekontrol. Ritzau.

TJEKKIET 13/7: Det tjekkiske underhus har godkendt en pensionsreform, der har kastet meget kritik af sig og har slidt på regeringens popularitet. Reformen vil bl.a. tillade videreførelse af en procentdel af sociale skatter til private opsparinger, og er dermed til fordel for den rigere del af befolkningen. Euractiv.

POLEN, LITAUEN 13/7: Det polske mindretal i Litauen har lidt et endeligt nederlag, da den øverste administrative retsinstans i Vilnius-regionen – hvor de fleste af Litauens 7 pct. polakker bor – besluttede, at offentlige inskriptioner ikke længere må skrives med polske eller russiske bogstaver. Beslutningen kan ikke ankes. Centre for Eastern Studies.

SLOVENIEN, POLEN, BALTIKUM, RUMÆNIEN 14/7: En mængde nye EU-lande protesterede i en debat mellem nationale parlamenter og Europa-Parlamentet imod Kommissionens uambitiøse forslag om udligning af landbrugsstøtten mellem gamle og nye EU-lande. I dag får en græsk landmand cirka 500 euro i direkte støtte per hektar, imens en landmand i Letland modtager 100. Euractiv.

POLEN 26/7: Polen er sjette bedste investeringsland i verden i årene 2011-13 ifølge en ny rapport, ’World Investment Report 2011’ fra FN-organisationen for handel og udvikling (UNCTAD). Polennu.dk.

POLEN 29/7: Polens forsvarsminister gik af, efter en undersøgelse af flystyrtet i Smolensk 2010, der bl.a. dræbte den polske præsident, førstedame, nationalbankdirektør og hærens øverstkommanderende. Undersøgelsen konkluderede, at flyets ringe uddannede piloter – og dermed indirekte forsvarsministeriet – var ansvarlige for flystyrtet. Huffington Post.

POLEN 30/7: Polen udnævner Siemoniakowi Thomas som ny forsvarsminister, efter Bogdan Klichs afgang tidligere på ugen. Med afgangen som forsvarsminister søger Klich formentlig at afbøde kritik fra af regeringen fra oppositionen for dens rolle i forbindelse med Smolensk-katastrofen. Der er parlamentsvalg i Polen den 9. oktober. Polennu.dk.


ØSTEUROPA:

UKRAINE 6/7: Ukraines EU-ambassadør giver hint om, at Ukraine er klar til at underskrive en pagt, som på længere sigt kan føre Ukraine ind i unionen, og som på kort sigt åbner det ukrainske marked for EU-virksomheder. EU-Observer.

RUSLAND 10/7: Det 56-år gamle, russiske skib, som sank på Volga og var skyld i over 100 dræbte, var ikke sødygtig, mener eksperter. The Voice of Russia

ESTLAND 14/7: Den estiske økonomi har det igen godt efter krisen og er med til at booste den lettiske og litauiske økonomi. The Economist.

HVIDERUSLAND 15/7: Præsidenten for det Europæiske parlament forventer snarlige politiske forandringer i Hviderusland og siger, at døren står åben til EU’s naboskabsprogram. Radio Free Europe.

RUSLAND 18/7: Putin mister tysk genforeningspris efter mediestorm. EU-Observer.

LETLAND 23/7: Vælgerne opløser parlamentet for at bekæmpe oligarkernes politiske indflydelse.
Radio Free Europe. EurActiv.

LITAUEN 26/7: Manden bag angrebet på TV-tårnet i Vilnius i 1991 fængslet – og løsladt igen – i Østrig. The Lithuania Tribune.

UKRAINE 29/7: Flyselskabet Cimber nu på ukrainske vinger. EPN.dk.

UKRAINE 31/7: Ukraine i sorg efter at 37 mennesker blev dræbt i to mineulykker. Kyiv Post.

SYDØSTEUROPA:

KOSOVO, SERBIEN 2/7: Efter fem måneders forhandlinger med EU for bordenden, underskrev repræsentanter for regeringerne i Kosovo og Serbien den første bilaterale aftale efter Kosovos uafhængighedserklæring i 2008. Aftalen gør det bl.a. lettere at rejse over grænsen mellem de to lande. EUobserver.

SERBIEN 13/7: Tilslutningen til medlemskab af EU daler i Serbien. Kun 53 pct. af befolkningen støtter regeringens ønsker om at blive optaget i Unionen, hvilket et det laveste tal siden 2002. Til gengæld støtter 85 pct. af serberne præsident Boris Tadic’s reformproces, der er nødvendig for en mulig optagelse i EU. Balkan Insight.

BOSNIEN 15/7: Bosnien står fortsat, på 9. måned, uden premierminister efter den socialdemokratiske – og bosniakkiske – kandidat Slavo Kukic blev stemt ned i det bosniske parlament. Modstanden mod Kukic kom hovedsageligt fra de bosniske serbere og kroatere. Processen med at finde et formelt statsoverhoved skal dermed starte forfra. Balkan Insight.

KROATIEN 18/7: Den tidligere kroatiske premierminister Ivo Sanader bliver overført til et fængsel i den kroatiske hovedstad Zagreb, efter at være blevet anholdt i Østrig i december sidste år på baggrund af korruptionsanklager. Sanaders sag ventes at komme for retten i løbet af august. Euractiv.

BULGARIEN, RUMÆNIEN 19/7: En bombe ryster Bulgariens hovedstad Sofias centrum. Bomben kædes sammen med offentliggørelsen af en EU-rapport dagen efter, der kraftigt kritiserer Bulgarien og Rumæniens håndtering af problemer med korruption og organiseret kriminalitet. Euractiv. EUobserver.

SERBIEN 20/7: Lederen af den serbiske opstand i Kroatien under den jugoslaviske borgerkrig, Goran Hadzic, blev arresteret i Serbien. Hadzic har været eftersøgt for formodede krigsforbrydelser siden 2004, og blev 48 timer efter sin anholdelse udleveret til retsforfølgelse ved den internationale krigsforbryderdomstol i Haag. Dermed har Serbien anholdt den sidste formodede krigsforbryder fra borgerkrigen. Politiken. The Guardian.

ALBANIEN 20/7: I en usædvanlig udtalelse beklagede EU’s Udenrigskoordinator Catherine Ashton og Kommissær for udvidelse, Stefan Füle, at Albanien ikke har kunnet løse den igangværende parlamentariske krise. De to politikere tilskyndede det albanske parlament at gennemføre en omfattende valgreform. Euractiv.

GRÆKENLAND 21/7: Lederne af euro-landene vedtager, efter ugers forhandling, en historisk økonomisk hjælpepakke til Grækenland på i alt 109 milliarder euro. Hjælpepakken skal stabilisere den græske økonomi og bidrage til løsningen af Grækenlands gældskrise. EUobserver. Politiken.

KOSOVO, SERBIEN 26/7: Spændingerne mellem Kosovo og Serbien stiger. Kosovo lukkede i midten af juli deres grænser for import af serbiske produkter. Den 26. juli overtog politiet i Kosovo kontrollen af grænseposterne mellem de to lande fra den internationalt støttede EULEX-mission. Aktionen er blevet skarpt kritiseret fra Serbien og det internationale samfund. Balkan Insight.

CYPERN 28/7: Præsident Demitris Christofas opløser det cypriotiske parlament, ovenpå ugers voldsomme offentlig vrede over landets nye økonomiske krise. Krisen blev udløst da et skib lastet med ammunition den 11. juli eksploderede, dræbte 13 mennesker og ødelagde landets største energiværk, der leverede over halvdelen af landet strømforsyning. EUobserver.

– 

Af rØST