MÅNEDSOVERSIGT | Få et hurtigt overblik over, hvad der er sket rundt om i Østeuropa i juni måned. Vi har udarbejdet en overskuelig oversigt over hele regionen.

Modtag denne service i din indbakke. Skriv en mail til anders@magasinetroest.dk med dit navn og overskriften Tilbageblik.

 

POLEN OVERTOG EU-FORMANDSKABET FRA UNGARN DEN 1. JULI. LÆS ELLER GENLÆS VORES OPTAKTSARTIKLER:

Polsk EU-formandskab prioriterer krisestyring og naboskab: Reportage fra et velbesøgt pressemøde den 31. maj, hvor Polens faste repræsentation ved EU præsenterede Polens dagsorden for formandskabet. Magasinet rØST.

Polens tunge ansvar: Ole Christensen (S), Medlem af Europa-Parlamentet, varmer op til Polens formandskab med et par alvorsord og gode råd. Magasinet rØST.

Valgklare polakker overtager EU-formandskabet: Kristin Gobaneh Nilson Durant og Morten Øyen Jensen fra Altinget.dk har i samarbejde med Magasinet rØST taget nogle af Danmarks førende Polenseksperter i ed i en analyse og optakt op til Polens EU-formandskab. Magasinet rØST.

 

CENTRALEUROPA:

TJEKKIET 1/6: Khamoro-festivalen i Prag er en fest for Roma-musik. Men festivalen forsøger også at skabe en politisk diskussion om bedre forhold for romaer. Kristian Foss Brandt har talt med en af arrangørerne. Magasinet rØST.

SLOVAKIET 4/6, POLEN 10/6, UNGARN 18/6, BULGARIEN 22/6: Bratislava (4. juni), Warszawa (10. juni), Budapest (18. juni) og Sofja (22. juni) lagde i juni gader til parader, hvor homoseksuelle, biseksuelle, transseksuelle og støtter krævede ligestilling og anerkendelse. Og så fejrede de deres seksualitet og identitet i et hjørne af Europa, hvor den slags ytringer stadig er kontroversielle. Magasinet rØST.

SLOVENIEN 5/6: Sloveniens centrum-venstre-regering kom under stort pres efter nederlag i tre folkeafstemninger. De fulgte en lang periode med uro, kulminerende med Pensionistpartiets udtrædelse af regeringen i maj. Magasinet rØST.

POLEN, TYRKIET 6/6: Polens præsident Bronislaw Komorowski understregede Polens støtte til tyrkisk EU-medlemskab på et tre dage langt besøg fra den tyrkiske præsident Abdullah Gül. Magasinet rØST.

TJEKKIET 17/6: Den offentlige transportsektors fagforening satte Prag i stå, da de strejkede imod regeringens nedskæringer, med vægt på pensionsreformerne. Togene stod stille og for første gang siden dens åbning, kørte Metroen ikke. Presseurop. Hospodářské noviny.

POLEN 18/6: Polens udenrigsminister, Radek Sikorski, hjembragte efter et besøg i Tunesien 16 flygtninge, flygtet fra kampene i Libyen. En symbolsk handling op til EU-formandskabet, som indbragte kritik fra oppositionen i Polen. Magasinet rØST.

POLEN 21/6: Polen chokerede alle ved som det eneste land på et EU-klimaministermøde at blokere for en EU-forpligtelse på 25 procents nedskæring af CO2-forbruget i 2020. Magasinet rØST.

UNGARN 26/6: I anledning af Hillary Clintons besøg i Ungarn forfattede en række ungarske intellektuelle et bønskrift, hvori de opfordrer den amerikanske udenrigsminister til at sætte fokus på de autoritative tendenser i Ungarn under den siddende superflertalsregering. Euractiv.

POLEN 30/6: Dagen før Polen overtog EU-formandskabet gik 50.000 mennesker på gaden i Warszawa i en demonstration imod regeringen, arrangeret af fagbevægelsen Solidarnosc. De protesterede imod lave lønninger og høj arbejdsløshed. Magasinet rØST.


ØSTEUROPA:

LETLAND 2/6: Andris Berzins er navnet på Letlands nye præsident. Den 2. juni blev han valgt i Letlands parlament, Saeima, selvom siddende Valdis Zatlers sad sikkert i sædet blot få uger tidligere.  Magasinet rØST.

RUSLAND 3/6: Efter en uges praktik i den russiske Duma skrev en studerende et blogindlæg om rejsefusk, kortspil i salen og brugen af iPads – og blev sparket ud. Magasinet rØST.

ESTLAND 14/6: Estland afholdte en konference for at træne NATO-medarbejdere i håndteringen af cyber-konflikter og sikre interne netværk mod hacker-angreb. EUobserver.

RUSLAND 18/6: Mange af den russiske præsident Dmitri Medvedevs løfter ved sidste års økonomiske forum i Skt. Petersborg er blevet opfyldt, viser ny rapport. Den russiske økonomi har dog stadig store problemer. The Moscow Times.

HVIDERUSLAND 20/6: EU kritiserer kraftigt præsident Lukasjenkos undertrykkelse af oppositionen i Hviderusland og indfører nye, skarpe sanktioner mod Lukasjenko. Euractiv.

RUSLAND 29/6: Årets eksamen for gymnasieelever, som ønsker at komme ind på de russiske universiteter, er blevet til en national skandale. Magasinet rØST.

SYDØSTEUROPA:

MOLDOVA 5/6: Lokalvalg afholdes i Moldova. Magasinet rØST var til stede. Læs følgende to beretninger: Magasinet rØST. Magasinet rØST.

MAKEDONIEN 6/6: Den siddende VMRO-DPMNE-regering under Gruevski vinder parlamentsvalget i Makedonien, men oppositionen genvinder terræn. Magasinet rØST.

RUMÆNIEN, BULGARIEN 8/6: Rådet i EU besluttede stik imod Europa-Parlamentets anbefalinger ikke at optage Bulgarien og Rumænien i Schengen-samarbejdet i denne runde. Magasinet rØST.

TYRKIET 12/6: Parlamentsvalg i Tyrkiet ender med en stor sejr til AKP og Erdogan. Magasinet rØST har set på baggrunden for valget. Magasinet rØST.

SERBIEN 16/6: I en artikelserie oversat af Ismar Dedovic har rØST sat fokus på mordet på den tidligere serbiske premierminister Zoran Djindjic. Seriens sidste artikel er et uddrag af den sidste tale Djindjic holdt før sin død. Her taler han om udfordringer og fremtiden for Serbien. Magasinet rØST.

GRÆKENLAND 17/6: Krisen i landet ser ikke ud til at stoppe og Grækenland har været nødt til at bede om flere penge fra EU og IMF. Premierminister Papandreou gennemførte regeringsrokade for at opnå større tillid fra befolkningen og vandt med nød og næppe opbakning fra parlamentet. Magasinet rØST. Magasinet rØST. Magasinet rØST.

KROATIEN 22/6: Kroaterne kan efter al sandsynlighed se frem til EU-medlemskab efter at forhandlingerne afsluttes i år, men først skal optagelsen til folkeafstemning. Analyse af Dennis Otte fra Zagreb. Magasinet rØST.

MAKEDONIEN 22/6: I Skopje rejses en gigantstatue af Aleksander den Store. En stor provokation for nabolandet Grækenland. Euractiv. 

RUMÆNIEN 25/6: En flydende konference blev afholdt på – og om – Donau. Serbien, Rumænien, Bulgarien og Kroatien deltog og underskrev en den første deklaration i forbindelse med EU’s Donau-strategi. Balkan Insight.

SERBIEN 25/6: 1990’ernes krige på Balkan præger vores billede af Serbien. Tine Møller Sørensen trækker linjer tilbage til Titos Jugoslavien for at forklare serbernes apati og mistillid til både deres egne magthavere og resten af verden. Magasinet rØST.

SERBIEN 27/6: Novak Djokovic har netop sejret i Wimbeldon-turneringen (3/7), og har dermed opnået førstepladsen på verdens tennisrangliste. Læs et portræt fra vores forudseende Serbienspecialist, Jais Møller. Magasinet rØST.

BULGARIEN, RUMÆNIEN 28/6: Bulgarien er det billigste land i EU, viser den årlige prisundersøgelse fra Eurostat. Rumænien er det næst-billigste. Danmark er det dyreste land i EU. EUobserver.

ANMELDELSER:

BOGANMELDELSE: Rikke Elisabeth Frederiksen anmelder polske Ewa Lipskas digtsamling ’I herberget Europa’. Magasinet rØST

Af rØST