SKÆVHED | I dag den 30 juni, dagen før Polens overtagelse af EU-formandskabet, demonstrerede 50.000 polakker i Warszawas gader mod regeringen på grund af lave lønninger og høj arbejdsløshed. Demonstrationen er arrangeret af fagforeningen Solidarnosc.

Op mod 50.000 Solidarnosc aktivister var på gaderne i den polske hovedstad i dag. De protesterede mod statsminister Donald Tusk på grund af højere priser i Polen, lave lønninger og stor arbejdsløshed.

Ruten i protestmarchen gik fra Pilsudski-pladsen i den gamle bydel, over Europa-Parlamentets repræsentation og til statsministeriet ved Donald Tusk.

Piotr Duda, der er nyvalgt formand for fagforeningen Solidarnosc, siger at demonstrationen er den største i Warszawa i tre år.

Dagen før EU-formandskabet
Tidspunktet for demonstrationen er ikke tilfældigt, dagen før begyndelsen på det polske EU-formandskab.

Duda vil nemlig vise regeringen, og hele Europa, at Polen ikke en ’grøn ø’, men et land med mange sociale problemer, høje forbrugerpriser, lave lønninger og en ungdomsarbejdsløshed på 24 procent.

Arbejderne kræver at mindstelønnen hæves fra cirka 1.400 zloty om måneden (ca. 2.620 kroner), til 1.670 (ca. 3.125 kroner). Gennemsnitslønnen i Polen er i dag 3.340 zloty (ca. 6.250 kroner).

Ifølge Duda bør den store BNP-vækst i Polen også afspejles i stigende lønninger.

Denne artikel er bragt i samarbejde med nyhedssiden Polennu.dk. Polennu.dk er en uafhængig dansk netavis, der bringer daglige nyheder året rundt om Polen på dansk.

Find øvrige relaterede artikler fra Polennu.dk her:
Mindstelønnen stiger fra 2012
Solidarnosc kræver højere mindsteløn i Polen

Af Peter Malberg