Ewa Lipska: I herberget Europa. Oversat fra polsk af Janina Katz og Anne Hermann. Tiderne skifter. 62 sider. Pris 175 kr.

Ewa Lipska er født i Krakow, Polen, d. 8. oktober 1945. Hun debuterede i 1967 med digtsamlingen Wiersze (digte). Siden er det blevet til 30 digtsamlinger og en roman (En misantrops ferie i 1990). Lipska bor delvist i Wien og Krakow. Denne dobbelte residens har højst sandsynligt haft indflydelse på det forhold mellem Polen og Europa, som portrætteres i digtsamlingen I herberget Europa.

Lipska er kendt for sine analyser af nutidsmennesket og samtiden, ofte med en sarkastisk undertone. I herberget Europa er ingen undtagelse herfra. Her berører Lipska emner som: poesi, død, nyt kontra gammelt, ægteskab, kærlighed og familie. Emner, der på den ene eller den anden måde handler om Europa, Polen og særligt Polens relation til Europa. Til at behandle disse emner, benytter Lipska sig af lyriske kollager og ordspil, der gør digtene intelligente, tvetydige og dybe – alle med en melankolsk, sarkastisk og kritisk vinkel.

Europa – et logi for hjemløse
Allerede i titlen støder vi på den sarkasme og kritik, som gennemsyrer digtsamlingen; et herberg er et logi for hjemløse eller folk med sociale problemer – ikke ligefrem elementer der stemmer overens med det, Europa almindeligvis er kendetegnet ved; civilisation, muligheder og frihed.

Sarkasmen og kritikken i digtene er både rettet mod hjemlandet Polen og mod Europa – og særligt mod en falskhed, som Lipska ser ved Europa. Dette kommer blandt andet til udtryk i titeldigtet, hvor friheden fremstilles som noget uægte: »En trækvind skubber til friheden. Syntetisk diamant.« Og om Polen skriver Lipska i “Mit land”: »Mit land ser i dag ud som en ubarberet kulmine. Et fattigt landskab. Nærmest en bankerot.

En hellig knap på et fad
“Friheden” er et af de andre digte i samlingen, som direkte forholder sig kritisk til forholdet mellem Polen og Europa. Her skriver Lipska blandt andet: »Mit land flakker om i friheden. Foregiver Europa. Gader ligger på korset. Tjenere på valfart bærer en hellig knap på et fad.«

I flere af de øvrige digte beskriver Lipska Europa som noget overfladisk, tomt og mangelfuldt – ofte pakket ind i andre emner, der er med til at give digtsamlingen den dybde, der er dens styrke. “Derfor” er et godt eksempel herpå. Digtet handler umiddelbart om julen i familiens skød. Her skriver Lipska om »en frossen hukommelse i stedet for moderen, faderen og bedsteforældrene.« En strofe, der referer til afsavnet af det nære og stabile. Elementer som mangler i det nye Europa – i modsætning til de gamle nationer.

På trods af de lidt tungere emner og denne gennemgående sarkasme, er digtsamlingen nem at gå til. Den er velskrevet og lækker at læse, og giver stof til eftertanke. Den er god at have med på farten, som læsning i de småpauser, der måtte byde sig i hverdagen; ventetiden ved en bus eller over en kop kaffe på en café. I herberget Europa får denne anmelders bedste anbefalinger.

Af Rikke Elisabeth Frederiksen