Koalitionen Alliancen for Europæisk Integration formåede ikke at sikre genvalget af deres borgmesterkandidat ved den første runde af lokalvalget i Moldova den 5. juni 2011. Ifølge magasinet Stratfor kan dette indikere, at Ruslands bestræbelser på at fremme interne magtkampe inden for den pro-europæiske koalition har virket.

Ifølge magasinet Stratfor har stillingen som borgmester i Moldovas hovedstad Chisinau længe været en højborg for den pro-europæiske koalition Alliancen for Europæisk Integration. Dette har været tilfældet selv når landets pro-russiske Kommunistparti sad på magten i parlamentet, som det var tilfældet i perioden 2001-2009.

At afstemningen den 5. juni 2011 i hovedstaden var så jævnt fordelt imellem Kommunistpartiet og Alliancen for Europæisk Integration kan derfor indikere, at Ruslands bestræbelser for at så tvivl i koalitionen virker, skriver Stratfor.

Uenigheden om udfaldet af valget i Chisinau er ifølge Stratfor også bekymrende, og kan få konsekvenser for den interne ro i landet. Kommunistpartiets kandidat Igor Dodon har truet med at iscenesætte store protester, hvilket skaber en anspændt stemning blandt hovedstadens befolkning, som stadig har de voldelige protester i 2009 i frisk erindring. Her førte et omstridt parlamentsvalg til store optøjer i Chisinau.

Russisk pres
Ud over at få betydning for den interne ro i Moldova vurderer Stratfor, at lokalvalget og de kommende valg også kan få andre vidtrækkende konsekvenser. Ifølge Stratfor har Rusland arbejdet hårdt på at svække samarbejdet i Alliancen for Europæisk Integration for dermed at distrahere koalitionen fra dens vestlige ambitioner for landet. Samtidig har embedsmænd fra Transnistrien opfordret Rusland til at øge sine troppers tilstedeværelse i det løsrevne territorium.

Selv om dette ikke er en usædvanlig anmodning fra Transnistrien, og selv om Rusland endnu ikke har udstedt et officielt svar, er timingen vigtig, da det følger en meddelelse fra USA om, at det vil placere et ballistisk missilforsvar i nabolandet Rumænien. Rumænien er en stor tilhænger af Moldovas vestlige integration, og anmodningen fra Transnistrien tjener ifølge Stratfor derfor som endnu en demonstration af Ruslands indflydelse over Moldova.

Tyskland og russisk aftale afgørende
I sidste ende vil hverken lokalvalg eller tilsagn fra embedsmænd i Moldova eller Transnistrien imidlertid ændre situationen i lige så høj grad som dynamikken mellem Rusland og Tyskland vil, skriver Stratfor. Ifølge magasinet har Moskva og Berlin valgt at løse konflikten mellem Moldova og Transnistrien i fællesskab, som en måde at dæmpe bekymringerne fra andre europæiske lande. Ifølge Stratfors kilder i Moskva arbejder Rusland og Tyskland på at finde et kompromis på konflikten.

På denne baggrund vurderer Stratfor, at alle betydelige afgørelser i striden mellem Moldova og Transnistrien, samt Moldovas fremtid og position mellem Rusland og Vesten, i højere grad vil blive afgjort ved forhandlingsborde i Moskva og Berlin end i Chisinau eller i Tiraspol, den administrative hovedstad i Transnistrien.

Her kan du få tilsendt Stratfors analyse

Af AHP