POLSK-ARABISK FORÅR | Torsdag landede Polens udenrigsminister, Radek Sikorski, i Warsawas lufthavn medbringende 16 flygtninge fra Tunesien, som var flygtet fra kampene mellem Muammar Gaddafis styrker og oprørerne i Libyen.

Flygtningene, som oprindelig kommer fra Eritrea og Nigeria, blev med det samme bragt til et modtagelsescenter i Debak nær hovedstaden, som en “solidaritetsgestus” for dem, der kæmper for frihed, som Sikorski sagde.

“Poland var ikke et koloniseret land, så der er ikke nogen tradition for multietnisk kultur. Men som et symbolsk udtryk for vores solidaritet […] tager jeg i dag over et dusin flygtninge, som fandt sig selv som flygtninge i jeres land, med hjem,” sagde Sikorski til pressekonferencen i Tunis, hvor han havde haft samtaler med premierminister Bedji Kaid Essebsi.

Sikorski sagde også, at siden de massive protester i januar, der førte til faldet af Ben Ali, har Tunesien ”stået på tærsklen til en ny demokratisk politik, som vil bringe det tættere på Europa.”

Den polske regering udtaler, at det arabiske forår vil blive et omdrejningspunkt under EU-formandskabet, som Polen overtager d. 1. juli.

‘Sikorski ville blive lynchet’
I mellemtiden har oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) kritiseret udenrigsministerens udtalelser om, at polakker burde tage på ferie i Nordafrika frem for Polen denne sommer.

“I et demokratisk land […] som f. eks. Frankrig ville en politiker, der sagde, at han hellere ville til Tunesien end til Cote d’Azure, blive lynchet af de nationale medier,” sagde PiS’ talsmand Adam Hoffman.

Tidligere skrev Sikorski på Twitter, at han opfordrede polske feriegæster til at besøge Nordafrika:

“Landsmænd! Lad os understøtte de arabiske demokratier. Lad os besøge Egypten og Tunesien. Feriestederne dér er sikre. Disse landes økonomier har brug for steroider.”

Til en pressekonference onsdag i Kairo sagde Sikorski, efter at have underskrevet en aftale om polsk-egyptisk turismesamarbejde, at det at tilbringe en ferie i Egypten er den mest effektive måde at hjælpe landets økonomi på og derved assistere Egypten i dets overgang til demokrati.

I 2010 besøgte 600.000 polakker Egypten.

Lov og Retfærdighedspartiets Jaroslaw Kaczyński kommenterede sarkastisk på det: “Det her er I sandhed en original udtalelse. Vi har sandelig en original udenrigsminister.”

Polskie Radio/The news, 17/6

Polish Market, 16/6

http://www.polishmarket.com.pl/document/:24886,MFA+Egypt+is+a+safe+tourist+destination.en.html

Af BHA