HISTORIEPOLITIK | Polens parlament Sejmen har godkendt en ny præsident for Instituttet for National Erindring (Instytutem Pamieci Narodowej, IPN), som blev oprettet i slutningen af 90’erne for at undersøge forbrydelser begået mod den polske nation.

IPN’s tidligere præsident, Janusz Kurtyka, var blandt ofrene for flyulykken i Smolensk april sidste år. Siden da har hans højre hånd, Franciszek Gryciuk, fungeret som midlertidig præsident.

Łukasz Kamiński, en 38-årig historiker, som siden 2000 har været bestyrer af instituttets uddannelsesafdeling, er blevet udvalgt blandt fire kandidater af IPN’s bestyrelse sidste tirsdag.

Stor opbakning, men boykot fra socialdemokraterne
Fredag stemte 372 ud af 460 medlemmer af Sejmen for Kamiński, mens otte var imod og otte afstod fra at stemme.

Ikke desto mindre blev afstemningen boykottet af medlemmer af Den Demokratiske Venstrealliance (Sojusz Lewicy Demokratycznej, SLD). Partiet, der blev dannet af tidligere medlemmer af Polens kommunistiske parti, og som udgør den socialdemokratiske opposition i Polen, har gentagne gange krævet en afskaffelse eller reform af instituttet, fordi, som de hævder, det er blevet brugt som et politisk redskab af højrefløjspolitikere, særligt dem med tilknytning til Lov og Retfærdighedspartiet (Prawo i Sprawiedliwość, PiS).

Instituttet dokumenterer ikke bare forbrydelser mod Polen begået under den nazistiske besættelse og det kommunistiske styre efter 2. Verdenskrig, men har også beføjelser til at undersøge påstået samarbejde med de tidligere kommunistiske sikkerhedstjenester.

Tusinder af tidligere klassificerede dokumenter er til rådighed for IPN.

Kendte, offentlige og uskyldige under beskyldning
Politikere og tjenestemænd er efter gældende lov forpligtede til at bekende, hvis de har arbejdet for de kommunistiske sikkerhedstjenester i kraft af den såkaldte ”renselse” eller undersøgelsesproces, der i en årrække har været i gang i Polen.

Ligeledes er gejstlige, kunstnere og andre offentlige personer blevet “hængt ud” af instituttet, hvilket har ledt til mange ophidsede debatter i medierne.

Mange uskyldige mennesker er også blevet beskyldt for kollaboration, siger kritikere, for papirer fra de kommunistiske sikkerhedstjenester er utilstrækkelige beviser for samarbejde med tidligere regimer.

Advarsel til instituttet fra Donald Tusk
I 2009 advarede premierminister Donald Tusk IPN om, at det må forblive politisk neutralt eller imødese en lukning.

“Instituttet vil kun overleve, hvis det fastholder en politisk og ideologisk neutralitet. Fortsætter det med at ytre ensidige holdninger offentligt, vil det blive tvunget til at lukke,” sagde Tusk.

Den nye præsident skal nu godkendes af senatet og vil derefter sidde på posten i en femårig periode.

I modsætning til SLD nærer Dr. Kamiński ingen tvivl om nødvendigheden af IPN, 20 år efter kommunismens fald.

“Der er stadig brug for instituttet, da processen med at udrede fortiden endnu ikke er tilendebragt,” sagde han.

thenews.pl, 10/6

Af BHA