VALG I TYRKIET | Premierminister Recep Erdogan og hans Justice and Development parti (AKP) vandt søndagens valg i Tyrkiet sikkert med 50 % af stemmerne, mens det største oppositionsparti, Republican People’s Party (CHP) under Kemal Kilicdaroglu opnåede 25,9 %. The Nationalist Movement Party (MHP) klarede spærregrænsen på 10 % med 13 % af stemmerne.

På trods af AKP’s overbevisende sejr, der ifølge meningsmålingerne var forventet, opnåede partiet ikke nok stemmer til at kunne ændre forfatningen alene. Spørgsmålet om en ny forfatning var valgets store tema, og op til valget lovede alle partierne en ny og mere demokratisk forfatning, som skulle afløse den gældende forfatning, der stammer tilbage fra militærkuppet i 1980.

Med støtte fra halvdelen af den tyrkiske befolkning vandt AKP 326 sæder i det tyrkiske parlament, hvilket er 41 sæder mindre end de 367 sæder, der kræves for at kunne ændre forfatningen unilateralt, og 4 sæder mindre end det kræves for at kunne sende en forfatningsreform ud til en folkeafstemning. Selvom Erdogan ikke formåede at samle nok stemmer til at ændre forfatningen var han optimistisk efter valgsejren, og i sejrstalen på balkonen ved AKP’s hovedkvarter i Ankara  proklamerede han at ”i dag har Tyrkiet vundet, i dag har demokrati og den nationale vilje vundet”.

Erdogan vurderede også at vælgerne efter valgsejren til AKP nu havde givet partiet retten til at fremlægge en ny forfatning, som ville blive diskuteret med oppositionspartierne, civile samfundsgrupper, akademikere for dermed at søge den bredest mulige konsensus. Endvidere lovede Erdogan, at en ny forfatning vil være en forfatning for tyrkere, kurdere og Roma-minoriteterne.

På trods af Erdogans optimistiske tone er der dog ingen tvivl om, at man vil se en ophedet debat i det tyrkiske parlament om indholdet af den nye forfatning, som Tyrkiet vil fremlægge efter det netop overståede valg.

Todays Zaman 13/6

 

Læs også: Valg i Tyrkiet – Europæisk eller islamisk stat?

Af Jais Thomas Møller