I Prag er festivalen Khamoro netop overstået. Ud over at være en fest for Roma-musik har festivalen også forsøgt at skabe en politisk diskussion om bedre forhold for romaer. Kristian Foss Brandt har talt med en af arrangørerne.

I det gamle rådhus i Prag er repræsentanter mødt op for at byde pressen velkommen til Roma festivalen Khamoro, som afholdes for 13. gang i Tjekkiets hovedstad Prag.

Mere end 100 kunstnere fra 19 forskellige lande er ankommet til Prag i år for at deltage i Roma festivalens begivenheder. Søndag den 22 maj blev festivalen skudt i gang med opførelsen af et ægte Roma bryllup. Og de næste dage vil publikum kunne opleve udstillinger, traditionelle parader og koncerter inden for Roma-genren.

Mere end svært at få uddannelse
Festivalarrangøren, kvinden med fingeren på pulsen, Jelena Silajdžič, er glad for at festivalen igen kan præsentere så mange forskellige kunstnere og sætte fokus på Roma problemerne eller Roma løsningerne, som hun kalder det.

”Jeg håber, at festivalen igen vil rette fokus mod problemer i vores samfund. I år er temaet segregation i skolerne. Romaerne har mere end svært ved at få en uddannelse. Jeg håber, at festivalen kan sætte fokus på dette og være med til at ændre holdningen i offentligheden,” mener Jelena Silajdžič.

Kritik af ministeriet
Hun retter dog også en kritik imod kulturministeriet som står for at støtte festivalen hvert år. Dette år har nemlig økonomisk set været det svageste i alle de år, hvor festivalen er blevet afholdt.

”Kulturministeriet har kun givet os en lille pose penge i år og det har været utrolig svært at få budgettet til at hænge sammen,” siger Jelena Silajdžič.

I begyndelsen fik festivalen knap 2 millioner tjekkiske koruna. Denne gang er tallet nede under 1 million, oplyser hun og mener, at festivalen ikke får det fornødne fokus i kampen for at hjælpe Romaerne.

”Ligesom med ‘special’-skolerne, bliver vi behandlet som en ‘speciel’ festival. Men regeringen burde overveje, om den ikke kan bruges mere nyttigt som et redskab til at sætte fokus på vores værste problemer,” siger Jelena Silajdžič.

Hun er i tvivl om, om man kan få festivalen stablet på benene til næste år, hvis støtten ikke stiger igen fra ministeriets side.

Lover fortsat støtte
Prags kulturrådsformand, Lukáš Kaucký, forsøger dog at slå koldt vand i blodet hos de fremmødte ved at fastslå, at Prag fortsat vil støtte festivalen.

”Penge er en ting. Ansvaret ligger først og fremmest hos organisatorerne bag festivalen. Men jeg kan slå fast, at vi fortsat vil støtte festivalen i fremtiden,” siger Lukáš Kaucký.

Roma festivalen Khamoro foregår fra den 22. maj til den 28 maj, hvor man kan opleve bands fra Tyskland, Holland, Portugal, Norge og mange flere spille rundt om på byens scener. En kongress vil også finde sted, hvor man vil diskutere de problemer, som Roma samfundet står over for i fremtiden.

Af Kristian Foss Brandt