LOKALVALG | En albansk domstol afviste torsdag den 25. maj 2011 den første af to klager over afgørelsen af lokalvalget den 8. maj 2011 i Tirana. Afgørelsen af den anden klage forventes offentliggjort den 3. juni 2011.

Den Centrale Valgkommission i Albaniens beslutning om at optælle og inkludere en række herreløse stemme ændrede i sidste uge afgørelsen af lokalvalget i Tirana, og har medført, at lederen af det største oppositionsparti, Socialistpartiet, må trække sig som borgmester i hovedstaden. De herreløse stemmer var placeret i forkerte stemmeurner.

Socialistpartiet anfægter optællingen af de herreløse stemmer, men partiets første klage blev torsdag den 25. maj 2011 afvist af den domstol, som behandler alle klager over valget. Partiet mangler stadig at få afgjort deres anden klage, men afgørelsen er foreløbig udsat til den 3. juni efter, at advokater for Socialistpartiet ændrede deres appel.

Inden de herreløse stemmer blev optalt viste foreløbige resultater, at oppositionslederen og den nuværende borgmester i Tirana Edi Rama ville fortsætte som borgmester i hovedstaden. De kontroversielle herreløse stemmer ændrede dog valgets resultat og gav regeringspartiets kandidat Lulzim Basha et forspring på 81 stemmer.

Den endelige optælling af stemmerne gav derfor Basha 124.786 stemmer mod 124.705 stemmer til Rama.

Balkan Insight 26/5

Balkan Insight 27/5

Af AHP