KRIGSFORBRYDELSER | Serbiens præsident Boris Tadic har i dag torsdag bekræftet, at den eftersøgte krigsforbryder Ratko Mladic er blevet arresteret i Serbien, og at processen for hans udlevering er sat i gang. Hermed er et af de mest mørke kapitler i landets historie afsluttet.

Boris Tadic fortalte på et pressemøde i Beograd i dag, at anholdelse var sket i et tæt samarbejde med krigsforbryderdomstolen i Haag, og at tilfangetagelsen af Mladic vil bringe forsoning til regionen. Samtidig vurderede han, at alle døre for Serbiens integration i EU er blevet åbnet. Med Mladic’ anholdelse mangler Serbien nu kun at arrestere Goran Hadzic.

Ratko Mladic, den tidligere hær general for de bosniske serbere, har længe været en af verdens mest eftersøgte krigsforbrydere. Han er anklaget af den internationale krigsforbryder domstol for det tidligere Jugoslavien i Haag for folkemord og andre krigsforbrydelser for sin rolle under krigen i Bosnien 1992-1995.

Mladic spillede blandt andet en ledende rolle under massakren i Srebrenica, hvor 7000-8000 mennesker mistede livet. Ifølge Balkan Insight blev Mladic arresteret i landsbyen Lazarevo tæt ved Zrenjanin, hvor han var gemt under navnet Milorad Komadic.

B92 26/5

Balkan insight 26/5

Af Jais Thomas Møller