VALG | Mandag den 16. maj blev valgkampen officielt sat i gang i Makedonien. Valget skal finde sted den 5. juni, og forventes at blive et tæt løb mellem den nuværende regering under ledelse af premierminister Nikola Gruevski og det største oppositionsparti, Socialdemokratiet.

Det kommende valg i Makedonien er et resultat af en længerevarende politisk krise i landet mellem de to største partier, det regerende, konservative VRMO-DPNME, og Socialdemokratiet under ledelse af Branko Crvenkovski.

Siden parlamentet stemte for at opløse sig selv den 15. april, har de to største politiske partier gensidigt beskyldt hinanden for at planlægge manipulation af valgresultatet. I et forsøg på at mindske de politiske spændinger i landet, underskrev alle de største politiske partier onsdag et dokument, der lover en fri og fair valgkampagne. Dette har dog ikke fået beskyldningerne om valgsvindel til at forstumme.

VRMO-DPNME går til valg på et program, der lover økonomisk stabilitet og en hård linje i den ”navnestrid” med Grækenland, der siden 2008 har blokeret for Makedoniens videre optagelsesforhandlinger med EU og NATO. Socialdemokratiet lover ligeledes økonomisk fremgang, og støtter en mere pragmatisk tilgang til konflikten med Grækenland.

Foruden de to største partier, vil regeringsparteneren DUI samt de to etniske albanske partier DPA og Demokracia e R, arbejde for fuld implementering af den internationale forpligtelser fra ”Ohrid-Aftale” fra 2001, og give etniske albanere en større politisk indflydelse i landet.

Der er omkring 1,8 millioner stemmeberettigede vælgere i Makedonien.

 

Balkan Insight 16/5

Balkan Insight 16/5

MIA 16/5

Magasinet rØST 15/4

Af AHB