POLITIK | Den slovenske premierminister Borut Pahors centrum-venstre koalitionsregering er fra den 9. maj decimeret til mindretalsregering efter Pensionisternes Demokratiske Parti (DeSUS) er trådt ud af regeringssamarbejdet.

Tilbage står koalitionen af Socialdemokraterne (SD), For Real (Zares) og De Liberale Demokrater (LDS) med 42 ud af parlamentets i alt 90 mandater.

Reaktionen kommer efter længere tids intern strid i koalitionen; en strid som kulminerede med et svigende nederlag i folkeafstemningen den 10. april 2011. Her afviste befolkningen regeringens deltidsansættelseslov, der var en del af en større arbejdsmarkedsreformpakke (hele 80,1 % mod 19,9 %).

Lederen af DeSUS, Karl Erjavec, har udtrykt skuffelse over koalitionspartnernes behandling af DeSUS, der, ifølge ham, ikke har fået tilstrækkelig indflydelse på pensionsreformen, som blev vedtaget i parlamentet i 2010. Reformen sendes videre til folkeafstemning i sommeren 2011, men ifølge meningsmålinger bliver det et nyt nederlag til regeringen.

Opbakningen bag Pahor-regeringen er heller ikke noget at skrive hjem om; bl.a. viser to forskellige målinger at hhv. 72,3% og 81,7% anser regeringen som ineffektiv. Oppositionen, ledet af forhenværende premierminister Janez Jansa, kræver nyvalg for at bryde politiske dødvande; et krav, der dog hidtil er blevet afvist af Pahor.

Slovenia Times 10/5

Slovenia Times 10/5

Af Jeppe Lund