TOPMØDE | Ruslands premierminister, Vladimir Putin, var i går på kort visit i Danmark. Det kom der muligvis et par gode handler ud af, mens emner som menneskerettigheder og korruption blev gemt godt af vejen.

A.P. Møller – Mærsk bygger ny havn i enklaven Kaliningrad til 18 mia. kr. Det fremgik af et faktaark, som Putin omdelte blandt de internationale journalister forud for topmødet. Over for Jyllandsposten afviste informationschefen i APM, Erik Eisenberg, dog det som spekulation. Mere sandhed var der i, at cementkoncernen FLSmidth ville underskrive to kontrakter til en værdi på mere end 2 mia. kr. i forbindelse med topmødet. FLS gjorde dog samtidigt opmærksom på, at ordrene ikke var bindende.

Handel i fokus
Efter at Danmark som det første land godkendte gasledningen, som fra oktober i år skal sikre leverancer fra Rusland direkte til Tyskland, uden om Baltikum og Polen, er Danmark igen i kridthuset. Det blev udnyttet til at underskrive en række memoranda inden for transport-, energi- og landbrugssektoren, samt handelsaftaler og hensigterklæringer. Som den danske statsminister udtrykte det: “Der er en lang række af politiske og økonomiske områder, hvor vore to lande vil kunne få gavn af at forstærke samarbejdet og samhandel yderligere”.

Det forblev dog uklart, hvad det politiske samarbejde i givet fald skulle gå ud på. Putin syntes mere interesseret i at give en bredside til den vestlige, militære intervention i Libyen, og Lars Løkke Rasmussen ville åbenbart ikke ødelægge den gode stemning ved at komme ind på de åbenlyse brud på menneskerettigheder, der foregår i Rusland, endsige diskutere Ruslands lidet flatterende placering som nummer 154 på Transparency Internationals korruptionsindeks. Uagtet at begge dele hæmmer danske virksomheders investeringslyst i det store land mod Øst.

Den næste præsident
Var det Ruslands kommende præsident, der gæstede Danmark i går? Det spørgsmål stod givetvis på mange af de fremmødte journalisters blokke. Men den historie er nok for stor at breake i et lille land som Danmark. Endnu har hverken Putin eller den siddende præsident, Dimitrij Medvedev, erklæret, at de stiller op. På den anden side har de heller ikke afvist det. På Putins hjemmeside, putin.ru, er valgkampen dog allerede igang. Indtil videre fører Putin suverænt med 57,2 procent af stemmerne. En tilsvarende afstemning finder man ikke på Medvedevs hjemmeside.

I de russiske medier fylder besøget i Danmark stort set intet.

Politiken 27/4

Berlingske 26/4

Af JP