EUROSKEPSIS | Ifølge måling fra 18. april har den kroatiske tilslutning til EU-optagelse nået et nyt bundniveau. Nu bakker kun 23 procent op om EU-medlemskab på trods af at 28 ud af 35 kapitler er færdigforhandlede.

Protestbølgen mod EU kommer ovenpå fredagens domme ved krigsforbryderdomstolen i Haag, hvor to kroatiske officerer Ante Gotovina og Mladen Markac idømtes henholdsvis 24 og 18 års fængsel for deres rolle under krigen i 1990erne. I den forbindelse viste en kroatisk måling, at 95 procent anså dommene som uretfærdige.

Vreden er bl.a. rettet mod regeringen for at undlade at forsvare officererne mod de lange straffe. Netop anholdelsen af Gotovina i 2005 og viljen til at samarbejde med domstolen i Haag banede vej for Kroatiens optagelsesforhandlinger, som efterfølgende blev indledt i oktober 2005.

Det nuværende ungarske EU-formandskab har haft afslutningen på nabolandets optagelsesforhandlinger som topprioritet med henblik på fuldgyldigt medlemskab i 2012, men premierminister Viktor Orban erkendte for nyligt at processen er forsinket, bl.a. på grund af den interne modstand i EU. Unionens udvidelseskommissær Stefan Füle konstaterede sidste år at den sidste fase af optagelsesforhandlingerne vil blive den sværeste.

Magasinet rØST 15/4

Euractiv 18/4

Af Jeppe Lund