PROTEST | Tomislav Nikolic, lederen for Serbiens største oppositionsparti, de Progressive, begyndte sin sultestrejke ved en protest demonstration, lørdag den 16. april, mod regeringen under den siddende præsident Boris Tadic.

Nikolic har lovet at fortsætte sin strejke indtil Tadic offentliggør datoen for et tidligt parlamentsvalg. Det nationalkonservative De Progressive håber på at Tadic udskriver valg allerede i december i år, flere måneder før det planlagte valg i foråret 2012.

Imidlertid fik Nikolic det gradvist værre i løbet af søndagen og han blev indlagt på et hospital i Beograd, hvor han nu fortsætter sin strejke på den tredje dag, efter han tidligere på dagen havde ført en to timers lang samtale med Tadic, uden at de to havde nået frem til en aftale.

De Progressive har i flere måneder lagt pres på Tadic for at han skulle udskrive valg, hvor de dårlige levestandarder i Serbien har været partiets kæphest. Serberne er hårdt ramt af den økonomiske krise og arbejdsløshedsprocenten er i dag på 19 %. Ifølge en meningsmåling foretaget fra den 22. marts til den 6. april ville 37 % stemme for de Progressive, mens 28 % ville stemme på regeringen.

Balkan Insight 18/4

B92 18/4

Af Jais Møller