VALG I ALBANIEN | To førende tv-stationer i Albanien tog mandag den 11. april kampen op imod de politiske partier forud for kommunalvalget den 8. maj. Partierne har hidtil presset stationerne til at sende materiale produceret af deres egne pressekontorer.

TV-stationerne Top Channel TV og Ora News erklærede mandag den 11. april, at de fra dags dato ikke vil sende materiale produceret af hverken oppositionen eller den siddende regering. I en pressemeddelelse forklarede stationerne, at dette er nødvendigt for at beskytte deres redaktionelle uafhængighed. Partierne har ved at nægte reportere adgang til kampagnemøder sikret, at tv-stationerne brugte partiernes eget materiale. En koalition af NGO’er i Albanien har forud for tv-stationernes erklæringer udtrykt bekymring for dækningen af de politiske kampagner i de lokale medier. I en foreløbig rapport af valgkampen står der blandt andet, at medierne ikke blot undlader at opfylde deres informative rolle, men at de også bidrager til at misinformere borgerne ved at skabe en virtuel virkelighed, som påvirker og manipulerer borgernes stemmer.

Mediernes uafhængighed i Albanien har siden 2006 været rangeret værst på Balkan. I 2009 blev Albanien således rangeret nummer 88 ud af 173 lande på Journalister uden Grænsers globale Pressefriheds Indeks. Denne vurdering er en betydelig nedjustering fra 2003, hvor Albanien var rangeret som nummer 34 og dermed var bedst placeret i det vestlige Balkan.

Balkan Insight 11/4

Af AHP