POLITIK | De største politiske partier i Kosovo er i samråd med den amerikanske ambassadør i landet, blevet enige om en ny præsidentkandidat, der skal overtage posten efter valget af Beghjet Pacolli er blevet kendt forfatningsstridigt.

Frygten for fornyet politisk kaos i Kosovo er blevet afværget, efter det er lykkedes de største partier i landet at blive enige om at pege på Atifete Jahjaga som ny kandidat til posten som Kosovos præsident.

Den tidligere præsident fra det lille regeringsparti AKR, Beghjet Pacolli, trådte i sidste uge tilbage efter kun halvanden måned på posten. Pacollis afgang var en konsekvens af, at Kosovos Forfatningsdomstol for to uger siden erklærede valget af Pacolli som præsident for forfatningsstridigt.

Atifete Jahjaga er vicedirektør for Kosovos politistyrker og har ikke tidligere bestredet politiske poster. Med valget af hende, har regeringen og oppositionspartiet LDK også besluttet at gennemføre en forfatningsændring, der for fremtiden vil betyde direkte valg til præsidentposten. Der skal efter planen afholdes præsidentvalg inden for de næste 18 måneder. Parterne besluttede yderligere at afholde nyt parlamentsvalg indenfor samme tidsperiode.

Den amerikanske ambassadør, Christopher Bell, der var med ved forhandlingsbordet, roste efterfølgende alle parter i forhandlinger. Han udtrykte stor tilfredshed over, at politikerne var i stand til at tilsidesætte politiske uenigheder og handle ud fra Kosovos bedste.

 

Balkan Insight 7/4

Albeu 7/4

Udtalelse fra den amerikanske ambassadør

Af AHB