Ifølge ny statistik om det globale alkoholforbrug er gennemsnitseuropæeren småberuset

Det globale alkoholforbrug er nu blevet kortlagt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), og det er artig læsning for europæere. I en illustration i den nye rapport ”Global status report on alcohol and health” vises kloden med mørke farver hvor forbruget er stort, og dér er Europa som et sort hul.

Vi tager rigtig godt for os, og i EU-kredsen er det kun Malta, der ligger under det globale gennemsnit på 6 liter ren alkohol om året. Resten er langt oppe i førerfeltet, hvor Moldova tager pokalen, med Tjekkiet på en andenplads. Hér indtager en gennemsnitsborger over 15 år 16,45 liter, svarende til tre genstande hver dag. Hvis det indtages på én gang, giver det løst regnet en promille på 0,86 – altså over grænsen for spirituskørsel i Danmark, der er på 0,5.

Central- og Østeuropa dominerer toppen
I det hele taget er de central- og østeuropæiske lande dominerende i toppen: I top 10 er det kun Andorra, som ikke hører til østfeltet. Vesteuropæerne er dog ikke tilbagestående. Danmark deler 15. pladsen med Storbritannien, mens Frankrig, Irland og Portugal besætter pladserne foran. Skal man tro WHO, er der dog en væsentlig forskel i forbrugsmønstrene i øst og vest. Antallet af personer, som drikker sig til en forgiftning er ”blandt de laveste, d.v.s. mindst risikable i de vesteuropæiske lande”, mens der er langt flere i øst, anfører WHO.

Da ikke alle drikker lige meget, og nogle drikker intet, er det gennemsnitlige forbrug ikke altid en indikator på indvirkningen på sundhedstilstanden. I Ungarn og Tjekkiet drikker de ikke-afholdende mænd således i snit hhv. 29,5 og 26,6 liter om året, svarende til – ved hurtig beregning –  hhv. 1,5 og 1,4 promille hver eneste dag. Ifølge Netdoktor.dk giver det ”forringet bevægelsesevne og talebesvær”, og ”et centralnervesystem der har fået nok”.

Statistiske svagheder
Men der kan være svagheder i statistikken. Ellers ser det i hvert fald sort ud for mange mennesker i Bosnien-Hercegovina. Hér er det samlede forbrug lige under 10 liter om året, men da det ikke er alle, der drikker, er der andre, som har travle dage: Hele 60 liter om året i snit, eller 11 genstande dagligt, indtages i snit af drikkende mænd i det lille land.

Det bringer de drikkende op på over 3 promille, der er en tilstand, hvor man snildt kan komme til at tisse i bukserne og besvime. Kun et nøk fra livsfare. Hver dag. Der er dog også den mulighed, at mange bare ikke har haft lyst til at erkende over for statistikerne, at de drikker. I så fald er skellet mellem øst og vest måske ikke så stort endda.

TOP 15

1. Moldova

2. Tjekkiet

3. Ungarn

4. Rusland

5. Ukraine

6. Estland

7. Andorra

8. Rumænien

9. Hviderusland

10. Kroatien

11. Sydkorea

12. Portugal

13. Irland

14. Frankrig

15. Storbritannien & Danmark

 

Magasinet rØST bringer fra tid til anden EU-relaterede artikler i samarbejde med Magasinet NOTAT. Man kan læse endnu en artikel fra Magasinet NOTATs seneste temanummer her: Hold kæft og lyt!

Af Kenneth Haar