FORFATNING | Regeringen i Ungarn, repræsenteret ved det konservative parti Fidesz, har lavet et udkast til en ny grundlov, som skal træde i kraft i 2012. Med 2/3 flertal kan Fidesz selv vedtage grundlovsændringer. Udkastet er til offentlig høring i EU-Parlamentet i morgen, 29/3.

Partiet omtaler udkastet ’en grundlov for det 21. århundrede’, men EU-nyhedsportalen Euractiv, som har kigget på udkastet, er mere tilbøjelig til at forbinde grundloven med en kristen og glorværdig fortid.

Familie
Centralt i udkastet står ifølge nyhedsportalen Gud, kernefamilie og fædreland – i fædrelandets storhedstid vel at mærke, og det alene burde være nok til at fremkalde kontrovers.

Familien først: Et element i den nye grundlov er beskyttelsen af den traditionelle kernefamilie, bestående af far, mor og børn. De vil ifølge Euractiv med den nye grundlov modtage både skattefradrag, ligesom de vil få ret til at stemme på vegne af deres børn, der endnu ikke har stemmeret!

Mindretal
Desuden er de ungarske mindretal udenfor Ungarn omtalt med særligt eftertryk. Euractiv’s eksemplar af udkastet læser bl.a. følgende:

”Motiveret af idealet om en samlet ungarsk nation, skal Ungarn bære en ansvarsfølelse over for de ungareres skæbne, der bor udenfor hendes grænser, Ungarn skal fremme deres overlevelse og udvikling, og vil fortsat støtte deres stræben efter at bevare ungarsk kultur, og nære deres samarbejde med hinanden og med Ungarn.”

Spørgsmålet om de ungarske mindretal udenfor Ungarn har tidligere nedkølet forholdet mellem Ungarn og Slovakiet betragteligt, da et løfte om ungarsk statsborgerskab til mindretal i udlandet blev efterfulgt af en trussel fra Slovakiets daværende statsminister om til gengæld at tage det slovakiske statsborgerskab fra de ungarske mindretal i Slovakiet. Den romantiske dyrkelse af ideen om et Storungarn er bestemt ikke lige populær i alle Ungarns nabolande.

Superflertal
Grundloven skal i høring i EU-Parlamentet i morgen, 29. marts, og er herefter planlagt til at blive vedtaget i det ungarske parlament med superflertal den 25. april. Der skal 258 pladser til for at sikre sig to tredjedeles flertal i Ungarn, og Fidesz har 263 pladser, så alt taler for, at den nye grundlov kan træde i kraft som planlagt den 1. januar 2012.

Euractiv

Euractiv’s eksemplar af udkastet til den nye grundlov

Regeringsfakta, ritzau/Reuters/Nordjyske

Af MBL