En note fra oversætteren: “

Det rus-Delfi, jeg læser, tager normalt udgangspunkt i russernes tilværelse i Estland, men som russiskestere. Denne artikel er taget fra delen, hvor læserne selv skriver, hvorfor tonen i den første del er mere prorussisk. Kommentaren fra Politimesteren er dog skrevet af Delfi, hvorfor den er mere saglig og mindre prorussisk (tør vi kalde den pragmatisk?). Jeg oversatte artiklen, fordi den på en god måde viser, hvordan esterne og russerne ikke kommunikerer for godt med hinanden og hvordan den sproglige barierre stadig er gældende. – Nogle gange endda mere, end den burde.

En Delfi-læser sendte følgende historie til redaktionen om en hændelse, der fandt sted mandag den 7. marts klokken 19:00 om aftenen i Narva (der er domineret af folk fra det russiske mindretal i Estland, red. rØST). 

“Jeg fik øje på et slagsmål på gaden og ringede til politiet
“Da jeg kom hjem fra mit arbejde, så jeg nogle teenagere slås på gaden – der var vel fire fem stykker, der kastede en anden ung kammerat ned i sneen og sparkede ham i hovedet og på kroppen,” fortæller læseren.

“Jeg tror, at alle har set sådan noget. Og I må undskylde mig, men jeg blandede mig ikke, men besluttede i stedet at ringe efter politiet, hvorfor jeg med det samme ringede til 110,” fortsætter læseren, der tilhører det russiske mindretal i Estland, og kun taler russisk.

“Da jeg hørte stemmen i den anden ende, gav jeg medarbejderen på Alarmcentralen følgende besked: ‘Kreenholmi 32, slagsmål, fire eller fem teenagere er ved at gennemsparke en anden teenager. Send en bil.’ Og så blev der stille i den anden ende.”

“Ja, jeg lytter, men… jeg forstår ikke
“Naturligvis var mit spørgsmål: ‘Kan de høre De mig?’, på hvilket jeg fik et svar fra en ung (efter stemmen at dømme) estisk kvinde: ‘Jah, ma kuulan, ноне понимаю‘. (Ja, jeg lytter, menjeg forstår ikke – det første på estisk, det sidste på russisk).”

“Frustreret over svaret og over at se, hvordan den umenneskelige mishandling fortsatte, gentog jeg meddelelsen endnu en gang, men svaret var et og samme. ‘Jeg forstår Dem ikke’, sagt på russisk. Det næste spørgsmål fra medarbejderen var følgende: ‘hvem er De?’ (igen på russisk). Til hvilket jeg, naturligvis, svarede, at jeg blot var en forbipasserende, der var blevet vidne til slagsmålet. Igen var svaret tavshed. Jeg ventede ikke yderligere svar fra medarbejderen, og jeg lagde røret fra mig. Jeg ventede lidt, men så ingen politibil, og teenagerne var allerede gået væk.”

Kan manglende sprogkundskaber koste helbred eller liv?
Sådan ønskede læseren imidlertid ikke at efterlade situationen, så han ringede den næste morgen til Narvas politi.

“Denne gang var det en flink russisk mand, der svarede mig,” fortæller læseren. “Jeg berettede kort gårsdagens hændelse for ham og spurgte: ‘Hvad skete der?’, og fik et interessant svar. ‘Kræfterne er taget fra os, alarmcentralen befinder sig nu i Jõhvi, og alle opkald fra byer i Ida-Virumaa ankommer der.’ Så er det oplagt at spørge, hvorfor politiets medarbejder, som tog opkaldet, ikke kan forstå begynderrussisk som ‘slagsmål’ eller min adresse ud fra gadenavn og husnummer? Alt blev sagt kort og præcist i røret og endda med ophold. Jeg mener ikke, det ville have været svært at forstå meddelelsen på bånd.”

“Og hvis, Gud forhindre det, en røver kom løbende efter mig med en kniv, og jeg, imens jeg hev efter vejret, begyndte at ringe det uduelige 110 i håbet om at blive reddet og grædende og i halve sætninger råbte, at nogen var ved at slå mig ihjel; ville jeg så igen få svaret: ‘Jeg forstår Dem ikke’?” funderer læseren.

Politiets kommentarer
Pressesekretær for den østestiske region, Jelena Filipova, meddeler Delfi, at der ikke er nogen specielle krav til russisk-kendskab i politiet, men at medarbejderne i den østestiske region, hvorfra læseren ringede, alle taler russisk i et passende omfang.

“Den pågældende medarbejder talte med manden på russisk,” siger Filipova.

“Da jeg selv er russisktalende, lyttede jeg to gange til opkaldet, og, hvis jeg ikke havde vidst noget om, hvad det handlede om, så havde jeg ikke kunnet forstå, hvad opkalderen ønskede, hvad der foregik, eller hvor det foregik,” kommenterer Filipova om situationen. “Da medarbejderen begyndte at stille manden spørgsmål, lagde han bare røret.”

For at undgå andre lignende hændelser beder man hos politiet og i de andre tjenester alle, der ringer til det korte nummer til politiet, 110, om at følge følgende anvisninger:

* Fortæl, så hurtigt og så klart som muligt, hvad der er sket, hvor det er sket og hvem der ringer.

* Vent roligt og svar på yderligere spørgsmål.

* Giv den ansvarshavende en yderligere, grundigere beskrivelse af de involverede mennesker, transportmidler og andre enkeltheder forbundet med hændelsen.

* Læg ikke røret på, førend den ansvarshavende har givet dig lov.

Det korte nummer, 110, er gratis, både fra mobiler og fra fastnettelefoner, oplyser talsmanden.

 

DELFI er en større estisk internetnyhedsportal, der også opererer fra Litauen og Letland .

Louise arbejder som Comenius Assistent på et russisk-sproget gymnasium i Tallinn, Estland.

Af Delfi – oversat af Louise Willemoes Poulsen