KOMMENTAR: Det er tvivlsomt, om Danmark stadig kan gøre krav på titlen som (selvudråbt) verdensmester i demokrati. Vi har nemlig fået en alvorlig konkurrent i Estland.

Det lille post-sovjetiske land uden den store demokratiske erfaring afholdt parlamentsvalg d. 6. marts 2011, og for nogle danskere vil dette lyde som opskriften på et valg præget af valgsvindel, mulige arrestationer af oppositionspolitikere og deslige. Men manglende anciennitet i forhold til at putte stemmeseddel i boks behøver ikke være et handicap – tværtimod!

Den estiske valgdeltagelse på 63,5 % er endnu ikke på niveau med den danske på 86,6 % (ved folketingsvalget 2007), men når det handler om elektronisk stemmeafgivning via mobil eller computer, vinder esterne suverænt. 24,7 % af de estiske vælgere stemte elektronisk. I Danmark har man end ikke givet elektronisk stemmeafgivning ved folketingsvalg et forsøg.

At være sofavælger er dermed en helt anden ting i Estland end i Danmark. De estiske sofavælgere stemmer via smartphone eller computer. De danske vælgere er tvunget til at forlade sofaen for at afgive deres stemme.

Det er ikke usandsynligt, at den samlede estiske valgdeltagelse skulle indhente den danske inden længe – det er simpelthen mere fleksibelt og bekvemmeligt at stemme i Estland. Lad os få de danske sofavælgere ind i kampen – giv os lov til at stemme fra sofaen!

SILBA er en dansk organisation, som arbejder for at fremme af frihed og demokrati i EUs nye medlemslande og nabolande mod øst. SILBA fokuserer især på de tidligere sovjetrepublikker Belarus, Ukraine, Moldova, Georgien, Armenien og Azerbaijan. Læs mere om SILBA her.

Maria Mellander Mouritzen er statskundskabsstuderende og var valgobservatør for SILBA i Estland 6. marts 2011.

 

Læs også:

Baggrund: En kort guide til politiske partier i Estland

Reportage: Tillykke, I er kedelige!

Nyhed: Siddende borgerlig regering vinder valget i Estland

Af Maria Mellander Mouritzen