Louise arbejder på et russisksproget gymnasium i Tallinn, hvorfra hun dagligt observerer, at sprog er et brandvarmt emne i Estland. Den følgende oversigt over partier i Estland er til dels udarbejdet på baggrund af et foredrag med Ole Rasmussen.

Centerpartiet: Centerpartiet foreslår en anden skattepolitik, en progressiv skat med flere indkomsttrin. Deres forslag til en skattereform er ambitiøs. Medier og modstandere har med held kunnet bevise, at partiets leder Edgar Savisaar er en lille smule for russervenlig. Hans parti har tidligere indgået et samarbejde med Putins Edinaya Rossiya. Savisaar var i Rusland i december og fik penge til en russisk kirke i Lasnamäe, og det var ikke så lidt af en skandale, da den estiske efterretningstjeneste offentliggjorde det. Savisaar blev med valget i 2011 valgt ind i parlamentet og må nu forlade sin post som Tallinns borgmester. Partiet har tidligere været en del af koalitionen med Reformpartiet og ILR. Centerpartiet er det parti, der kæmper mest for bevaringen af de russiske skoler.

SDE(De Estiske Socialdemokrater): SDE er et venstreorienteret parti, partiet var tidligere ‘moderater’. Nu er partiet medlem af Socialisterne i EU, men de ligger en smule til højre. De taler om progressiv skat, men ønsker en simpel og langsom overgang (Estland har i dag såkaldt ‘flat tax’, det vil sige, at alle betaler samme skatteprocent). Partiet har traditionelt været økonomisk svagt, men har fået nye sponsorer op til valgkampen. Endvidere tog partiet under valgkampen en mildere tone i diskussionen om de russiske skoler, hvilket gav dem lidt ekstra russiske stemmer.

IRL: IRL var ReformPartiets koalitionspartner i den sidste valgperiopde. De er konservative. IRL er en sammensmeltning af to partier: Isamaaliit (Pro Patria), nationalkonservative, og Respublica, der er et ordensparti, der bedst kan sammenlignes med det danske Bondeparti (der eksisterede i mellemkrigstiden). Et parti, der klart har meldt ud, at de ikke er interesserede i at bevare de russiske skoler i Estland.

ReformPartiet: Reformpartiet var tidligere tidligere søsterparti til det danske Venstre. Statsminister Andrus Ansip var andenstørste stemmesluger ved valget i marts 2011. Reformpartiet forholder sig forholdsvist neutralt i skolespørgsmålet, men har selv siddet i regering, mens nye strammere sprogregler er blevet indført. – Noget partiet har mistet en del russiske stemmer på.

Folkeunionen: Folkepartiet (Rahvaliit) har en noget svingende holdning til progressiv skat. I den seneste tid har de været ramt af flere store skandaler, og der har været tale om at lade partiet gå ind i SDE, men intet skete inden valget. Partiet er en synkende skude, og flere medlemmer har allerede skiftet parti. Det er et provinsparti. Politikken går ud fra parolen om, at alt skal blive ved det gamle.

De Grønne: De Grønne ønsker at indføre skatter på forbrugsvarer og ikke på lønninger. Partiet indgår af og til i koalitioner med Reformpartiet.

Louise arbejder som Comenius Assistent på et russisksproget gymnasium i Tallinn, Estland. Hun deltog i SILBA’s valgobservation i Estland.

SILBA er en dansk organisation, som arbejder for at fremme af frihed og demokrati i EUs nye medlemslande og nabolande mod øst. SILBA fokuserer især på de tidligere sovjetrepublikker Belarus, Ukraine, Moldova, Georgien, Armenien og Azerbaijan. Læs mere om SILBA her.

 

Læs også:

Kommentar: I Estland stemmer de fra sofaen

Reportage: Tillykke, I er kedelige!

Nyhed: Siddende borgerlig regering vinder valget i Estland

Af Louise Willemoes Poulsen