Andrej Kurkov: God ven af liget. 188 sider. Oversat fra russisk af Jan Hansen. Forlaget Hovedland. Pris. 229 kr.

Den ukrainske forfatter Andrej Kurkov måtte fra starten af sin karriere kæmpe en brav kamp for at få sine bøger udgivet. Til et forfatterforedrag i september 2010 på Aarhus Universitet fortalte han bl.a. om, hvordan han havde skrevet 1.000 breve til forlagene og modtaget ca. 600 afslag, inden det lykkedes ham at få Døden og en pingvinudgivet. Ja, han fortalte også om, hvordan han selv måtte sælge eksemplarer af debutromanen Døden og en pingvin fra en lille bod på Andreevsky Spusk i Kiev for at få det til at løbe rundt. Romanen blev som bekendt en bestseller, forlagene fik øjnene op for ham, og romanen udkom på dansk i 2004. En god ven af liget er Kurkovs anden bog på dansk.

Kontroversiel kommentator
Andrej Kurkov blev født i 1961 i Leningrad – det nuværende Skt. Petersborg. Han er bosat i Ukraine, men skriver på russisk. Han har skrevet over 15 bøger, heraf 5 for børn, og Kurkovs bøger er oversat til 25 forskellige sprog. I sine bøger benytter han sig af elementer fra surrealismen, og hans bøger er ofte kontroversielle, hvorfor han også i en periode blev fulgt opmærksomt af den Ukrainske sikkerhedstjeneste.

På trods af sine russiske rødder, er Kurkov endt som kommentator af det ukrainske samfundsliv. Han er bl.a. inspireret af Gorkij og Mandelsjtam, og han elsker at skabe et univers, som man kan flygte ind i, hvilket også gør ham modvillig, når det kommer til at afslutte et værk og dermed det fiktive univers.

Selvmordskomedie
Romanen God ven af liget er en humoristisk fortælling om den livstrætte Tolja, der for at gøre sin egen død mere interessant lejer en lejemorder. Tolja lever i Ukraine, som i årene efter Sovjetunionens fald er blevet et samfund med lyssky aktiviteter og åbenlys kriminalitet. Toljas ægteskab er ovre, konen er smuttet med en anden fyr, og da Tolja er lidt af en kujon, vælger han at leje en morder i stedet for at begå selvmord. Det vil også give hans død en aura af mystik overfor de gamle venner, han alligevel ikke ser mere, og han vil blive husket. Det er i hvert fald planen.

Alt går imidlertid ikke helt efter denne ellers skudsikre plan, for efter at have bestilt mordet og valgt dato, tid og sted, møder Tolja den prostituerede Lena/Viktorija. Hun er en ung og livsglad pige, der formår at vække Tolja tilbage til livet. Men hvordan får man så afværget sit eget lejemord? I stedet for den enkle og konventionelle afbestilling af sit lejemord, vælger Tolja en mere ukonventionel vej, og bestiller et nyt mord, der i den grad ændrer hans liv.

Toljas historie er, på trods af det meget alvorlige tema, fuld af humor, der får én til at trække på smilebåndene. Den er ironisk og sort med skarpe kommentarer og observationer, men det kan dog ikke helt camouflere den underliggende ensomhed, som Tolja lider af. Han har ligesom Viktor Zolotarjov i Kurkovs Døden og en pingvin(2004) en underlig afstandtagen til livet og samfundet og en ‘laden stå til’-holdning. Det er dog også kun omstændigheder udenfor Toljas kontrol, der i første omgang redder ham fra lejemorderdøden.

Let, humoristisk læsning
Den lette og ubekymrede skrivestil fra Døden og en pingvin genfindes i God ven af liget, og det skaber en utrolig behagelig og useriøs læsning. Ens indre moralist siger ikke så meget til den kriminalitet og amoralitet, som dukker op i bogen, og der er ingen rynkede bryn og fornærmede miner. Man kan dog ikke lade være med at hylde Tolja for, på trods af sine morderiske planer, at have en samvittighed, og forsøge at gøre det rigtige.

God ven af liget indeholder dog ikke helt den samme charme som Døden og pingvin, og den føles til tider lidt lang. De 11 noter, som oversætteren Jan Hansen har lavet til bogen, er dog virkelig gode, og de giver en god forklaring på begreber, som man ellers ikke ville opfange, og der er ikke så mange noter, at man bliver træt af dem.

Ønsker du en dybere fundering over livet, så er det nok ikke denne bog, du skal hive ned fra hylden, men ønsker du lidt let humoristisk læsning, så kan det bestemt anbefales at tilbringe et par timer med God ven af liget og der er næsten garanti for motion til smilebåndene.

Tenna Mischorr Jensen er redaktør for Perestrojka, netavisen for Østeuropastudier ved Aarhus Universitet, som er fast samarbejdspartner for Magasinet rØST. Tenna har tidligere anmeldt ‘Døden og en pingvin’ for Perestrojka.

Læs i øvrigt interview i Politiken med Andrej Kurkov fra oktober 2010

Af Tenna Mischorr Jensen