Forrige weekends estiske parlamentsvalg er overstået og de forskellige grupperinger er ved at have forhandlet færdigt. Ikke meget ændrer sig i estisk politik. Det siddende regeringsparti, Reformpartiet, fik flest stemmer i alt, mens Edgar Savisaar og Centerpartiet tog flest personlige stemmer. Alligevel er intet afgjort endnu, da partierne endnu ikke er færdige med at forhandle resultaterne på plads. Selve valget gik roligt for sig. Eller som en af de hviderussiske observatører fra MODES kommenterede: „Det her er så kedeligt som bare pokker”.

Kedsomhed som mål
Og det kedsommelige var netop målet, da Estland i halvfemserne begyndte at se fremad efter løsrivelsen fra Sovjet. Karsten Stæhr, professor i økonomi ved Tallinns Tekniske Universitet, forklarer, at esterne satte sig for mål at blive lige så kedelige som Sverige eller Italien. Her var ingen ønsker om at erobre verden eller om at begå sig på de store scener, blot et ønske om at blive en del af Europa.

Med Estlands indtrædelse i EU og NATO (2004) og siden i euro-samarbejdet kan der vist ikke være tvivl om, at Estland er kommet langt på tyve år. Så langt, at valgobservationsorganisationer som danske SILBA og hviderussiske MODES kan bruge det estiske parlamentsvalg til at opskole nye valgobservatører. For der skete, som forventet, ikke for meget. Der var lidt uroligheder i Narva, hvor nogle af de statsløse russere var mødt op for at protestere, fordi de ikke kunne stemme, mens der i Tallinn af SILBA kun blev bemærket mindre svipsere.

Edgar Saavisar, lederen af Centerpartiet, blev som sagt valgets store stemmesluger med 23.012 stemmer. Den snart 51-årige borgmester fra Tallinn er kendt for at samle især russisk-estiske stemmer. Og rigtigt nok: i Tallinns russisktalende forstæder vippede stemmerne da også mod Centerpartiet. Dette skete på trods af en række skandaler omkring hans kandidatur, da det i december 2010 kom frem, at han havde modtaget penge fra Rusland til opførelsen af en kirke i byddelen Lasnamäe.

Internetafstemning
Stemmeprocenten lå på lidt over de 63 % og næsten 25 % af stemmerne blev afgivet over internettet, hvilket i Estland er ny rekord i internetstemmer. Internetstemmerne har hjulpet på de unge vælgeres valgdeltagelse. På valgstederne spåede de ældre medlemmer af valgkommissionerne, at Estland om 20 år har flere internetstemmer end stemmesedler at tælle.

Det lader da også til at være en praktisk valgmetode. Det eneste man skal gøre er at gå ind på internettet, vælge sin kandidat, sætte sit identifikationskort i kortlæseren, trykke ens personlige kode og så er stemmen afgivet. Stemmen kan så ændres lige så mange gange, der skulle være behov for det i ugen for internetafstemningen. Stemmesystemet er programmeret således, at når stemmen er afgivet, adskilles informationerne om vælgeren fra selve stemmen, og de sendes i hver deres retning til registrering. I tilfælde af en ændret stemme vil systemet så hente de to informationer tilbage, ændre dem og sende dem af sted hver for sig igen.

Modernister og traditionalister
Ole Rasmussen, SILBAs grundlægger, er bosiddende i Estland. Han forklarede for SILBA og MODES’ observatører, at man i Estland har en tradition for, at partierne kan arbejde på kryds og tværs af partigrænserne og det, vi i Danmark forstår som grænserne mellem højrefløjen og venstrefløjen. Her handler spørgsmålet mere om grænserne mellem modernister og traditionalister.

Reformpartiet kan siges at repræsentere en moderat modernisme og Centristerne en populær traditionalisme.

Sidst er kun at ønske esterne tillykke med det rolige valg og med at være kommet så langt på bare 20 år. Tillykke! I er godt på vej til at blive lige så kedelige som svenskerne!

Artiklen er baseret på Louise Willemoes’ deltagelse i SILBA’s valgobservation i Estland i weekenden 5.-6. marts, samt på foredrag med Karsten Stæhr og Ole Rasmussen. Louise arbejder pt. som Comenius Assistent på et russisksproget gymnasium i Tallinn, Estland. Herfra skriver hun blogsene: Udiverden og Louise Willemoes.

SILBA er en dansk organisation, som arbejder for at fremme af frihed og demokrati i EUs nye medlemslande og nabolande mod øst. SILBA fokuserer især på de tidligere sovjetrepublikker Belarus, Ukraine, Moldova, Georgien, Armenien og Azerbaijan. Læs mere om SILBA her.

 

Læs også:

Nyhed: Siddende borgerlig regering vinder valget i Estland

Baggrund: En kort guide til politiske partier i Estland

Kommentar: I Estland stemmer de fra sofaen

For yderligere materialer, se: www.delfi.ee

Af Louise Willemoes Poulsen