POLITIK | Serbiens parlament godkendte mandag 14. marts 2011 en regeringsrokade (med stemmerne 129 for – 19 imod) som reducerer antallet af ministre fra hidtidige 27 til 21. Derudover nedskæres antallet af ministerier fra 24 til 17 via sammenlægninger.

De tre største oppositionspartier udvandrede forud for afstemningen, hvilket understreger den politiske krise, som regeringen og Serbien pt. befinder sig i. At de tre store oppositionspartier ikke deltog, skal ses i lyset af et stadigt større skel mellem den serbiske regering under Boris Tadic og især det største oppositionsparti, de Progressive (SNS) under Tomislav Nikolic.

Rokaden kom i kølvandet på den seneste tids intensiverede kritik af regeringens økonomiske politik, som bl.a. har resulteret i fyringen af tidligere økonomiminister Mladjan Dinkic i februar 2011. Premierminister (og ny finansminister) Mirko Cvetkovic lovede, at den nye regering vil levere serberne en forbedret levestandard, men det bliver svært.

Oppositionspartierne, som i februar samlede omkring 55.000 deltagere til en demonstration imod regeringen, synes fortsat at lukrere på den stigende folkelige utilfredshed med den økonomiske situation og arbejdsløshed. Nye demonstrationer bebudes i april.

Magasinet rØST 6/2

B92 15/3

Balkan Insight 15/3

Af Jeppe Lund og Jais Møller