RETTIGHEDER | Romasamfundet i Rumænien har længe arbejdet med et parallelt juridisk system. Nu får de deres egen domstol.

“I dag, med åbningen af denne sal, markerer vi en ny æra for romaernes liv”, udtalte Florin Cioaba, der bliver et af domstolens medlemmer, ifølge rumænske Nine O’ Clock. ”Det er et stort skridt for Europas romasamfund, der tæller over tolv millioner individer,” sagde han ved domstolens indvielse 1. marts.

Domstolen, der på romasproget kaldes ”stabor”, har til huse i den sydtranssylvanske by Sibiu. Den nye stabor vil blive ledet af Florins søn, Dorin Cioaba, der er uddannet i rumænsk lov. Han udtalte, at han ønsker, at romaer får bedre mulighed for en retfærdig retsproces. Mange sager imellem romaer bliver i dag sædvanligvis afgjort på gaden. Den nye stabor skal udbedre dette.

Florin Cioaba er selvproklameret konge af romaerne.

Nine O’ Clock 1/3

Af KFH