DIPLOMATI | Den er erfarne danske diplomat Peter Sørensen overtog mandag den 28. februar posten som EU-ambassadør i Makedonien.

Peter Sørensen er en rutineret diplomat på Balkan. Fra 2002 til 2006 ledte han EU-kontoret i Pristina, og har siden arbejdet som Javier Solanas særlige udsending i Beograd og som rådgiver for EULEX.

Han overtog posten efter irlænderen Erwan Fouere, der har siddet som EU-ambassadør siden 2005. Foueres senere år på posten var kendetegnet ved stor kritik fra den siddende centrum-højre regering i Skopje. Premiereminister Gruevski har ved flere lejligheder beskyldt Fouere for at blande sig i den politiske debat og støtte den politiske opposition.

Peter Sørensen kommer til Makedonien på et politisk anspændt tidspunkt. Regeringen og oppositionen udkæmper i øjeblikket en politisk kamp om datoen for afholdelsen af parlamentsvalg. Det største oppositionsparti, Socialdemokratiet, har siden januar boykottet den politiske proces og krævet nyvalg.

Makedonien har været officielt kandidatland til EU siden 2005. Landets videre optagelsesforhandlinger er dog flere gange blevet blokkeret af Grækenland pga. stridigheder omkring brugen af navnet Makedonien, som også er navnet på græsk provins.

 

Balkan Insight 28/2

Af AHB