De kroatiske myndigheder har i de seneste måneder foretaget en række prominente anholdelser i forbindelse med korruptionsanklager. Senest blev den tidligere premiereminister Ivo Sanader anholdt i Østrig. Dennis Otte har taget et kig på baggrunden for anholdelserne.

De kroatiske forberedelser på et medlemsskab af EU har afstedkommet en lang række arrestationer i forbindelse med korruptionsanklager. Indtil videre kulminerede denne indsats den 10. december 2010, hvor den forhenværende premierminister Ivo Sanader blev anholdt af det østrigske politi. Det sket på baggrund af en række hændelser i starten af december.

Det kroatiske bagmandspoliti havde i begyndelsen af måneden bedt parlamentet ophæve den immunitet, Sanader som parlamentsmedlem var beskyttet af. Men da et enigt parlament havde vedtaget ophævelsen, var den detroniserede og tidligere regeringsleder allerede rejst ud af landet. Det kroatiske bagmandspoliti udstedte umiddelbart efter parlamentsbeslutningen en international arrestordre på Sanader, hvorefter den tidligere premiereminister efterfølgende blev arresteret i Østrig.

Sag uden fortilfælde
Det er den hidtil største fisk, der er fanget i korruptionsbekæmpelsens navn. Eller, som et lokalt dagblad skrev, dette er IKKE en stor fisk, men en haj, med reference til hajernes glubske væsen.

Forud for dette var der sket anholdelser af en række statsansatte, hvoraf den tidligere økonomiansvarlige i partiet HDZ, Mladen Barisic, var den mest prominente. Ifølge lokale kilder, skulle han være medvirkende i korruptionsager med op imod 40 million kroner. Den tidligere premiereministers sag er langt mere omfattende. De tungeste hændelser skulle være sket gennem det kroatiske transportministerium, hvor der er store pengebeløb, ingen aner hvor er blevet af.

Det er specielle omstændigheder uden fortilfælde i og med, at de østrigske myndigheder stadig tilbageholder Sanader og undersøger en af de mange korruptionssager, som vedrører den østrigske Hypo Bank.

Led i en intern magtkamp
Det har formentlig lange udsigter før eksregeringslederen kommer tilbage til Kroatien. Det er for det første ikke så tit, at en tidligere europæisk premierminister arresteres, det er sjældnere at det sker i et andet land og endnu mere usædvanligt, at det pågældende land har et ”mellemværende” med vedkommende.

Netop kendsgerningen, at der ikke tidligere er noget at sammenligne med gør det vanskeligt at forudse det kommende forløb. Vil det østrigske retsvæsen køre deres sag imod Sanader før han overbringes til kroaterne? I tilfælde af en straf, skal den tidligere premierminister først afsone sin dom før en udlevering? Og med tanke på eventuelle appeller, så kan der gå flere år, før Sanader atter er at finde i Kroatien.

Alle anstrengelserne er med henblik på at vise EU den fornødne vilje i forbindelse med korruptionsbekæmpelse. Det er dog alment kendt, at baggrunden for de mange arrestationer snarere skyldes interne konflikter i Sanaders tidligere kristne konservative HDZ parti, og det at anmelde en kollega for korruption er et effektiv middel til at rydde konkurrenter af vejen.

Det er set med danske øjne naturligvis positivt, at der bekæmpes korruption, men det er dybt problematisk, at det ikke sker udfra betragningen om det forkastelige ved brug af korruption. Dette var ligeledes et af de punkter udviklingskommisær Stefan Fühle pointerede overfor kroaterne, da han i november måned besøgte Zagreb.

Dennis Otte bor i Zagreb, hvor han arbejder som politisk praktikant ved den danske ambassade i Kroatien.

Læs også:

Kroatisk eksminister fængslet for korruption, Magasinet rØST

Ivo Sanader under forhør i Østrig, Magasinet rØST

Af Dennis Otte