EKSPLOSION | I går eksploderede en bombe foran magasinet Galeria’s kontor i Sofia. Galeria stod i sidste måned bag en række afsløringer af bulgarske politikere, blandt andre premierminister Bojko Borisov. Aflyttede samtaler med det bulgarske toldkontor beviste forsøg på korruption.

Chefredaktør på Galeria Kristina Trasjkova er sikker på at de 400 gram TNT, der i går gik i luften ved hendes redaktion, var placeret for at intimidere magasinet.

”Jeg tror, det er en politisk handling. Jeg tror ikke, at nogen skuespiller eller sanger ville være så ked af noget, vi skrev. Men vi er den mest regeringskritiske avis,” udtaler hun ifølge nyhedstjenesten Novinite.

Premierminister Bojko Borisov lover at iværksætte en undersøgelse af hændelsen. Han mener ikke at det er tilfældigt at episoden finder sted på samme tid som Kommissær Margot Walström besøger byen, og dermed får det til at se ud som om at han ikke har formået at bekæmpe organiseret kriminalitet siden han kom til magten.

Galeria betragtes ofte som talerør for den regeringskritiske forretningsmand Aleksej Petrov, der for nyligt blev fritaget for husarrest. Han er fortsat under tiltale i en sag om mafiavirksomhed på højt niveau og arbejdede tidligere for den bulgarske sikkerhedstjeneste DANS. De aflyttede telefonsamtaler i den såkaldte tapegate-sag blev lækket fra netop DANS

Borisov hentydede i en offentlig udtalelse til, at det lille konservative parti RZS kunne stå bag eksplosionen. Hentydningen peger dermed indirekte på Petrov, da han efter forlydender overvejer at kandidere til præsidentposten for dette parti.

Ingen kom til skade ved eksplosionen.

EUObserver 11/2

Novinite 10/2 

Sofia Echo 10/2

Novinite 10/2 

Læs også: Bulgarien rystet af aflytningsskandaler

Af KFH