Den polske leder af De Europæiske Konservative og Reformister i Europa-Parlamentet forventes at træde tilbage sidst i denne uge. Lederen af de britiske konservative i parlamentet er favorit som ny leder.

Michal Kaminski, der er den polske leder af gruppen for De Europæiske Konservative og Reformister (ECR) i Europa-Parlamentet har meddelt, at han træder tilbage. ECR er den femte største politiske gruppe i Parlamentet og det vurderes, at den næste formand bliver den konservative britte Timothy Kirkhope.

Meldingen fra Michal Kaminski kom onsdag aften på polsk tv efter pres fra tidligere partifæller i det store polske Lov og Orden parti (PiS), skriver flere europæiske medier torsdag.

Intern polsk konflikt
Udmeldingen fra Kaminski er ikke just overraskende. Det store Lov og Orden parti er i krise efter Jaroslaw Kaczynskis præsidentvalgnederlag.

Siden præsidentvalget fulgte dårlige resultater ved lokalvalgene. To andre polske MEP’er fra Lov og Orden brød for nyligt ud af partiet og stiftede deres eget nye parti i Parlamentet. Og en fjerde MEP fra partiet blev smidt ud af partiet, efter at have skrevet et åbent brev, hvor han kritiserede partiets leder.

Og det har stået klart, lige fra Kaminski forlod partiet, at Lov og Orden partiet ikke ville tillade, at han skulle forblive formand for ECR-gruppen i Europa-Parlamentet. Kaminski og de tre andre vil gerne forblive i ECR-gruppen, men det står stadig uklart, om Lov og Orden partiet vil tillade det. Det store parti overvejer desuden selv at melde sig ud af gruppen og i stedet indtræde i Gruppen for Europæisk Frihed og Demokrati, der blandt andet huser Dansk Folkeparti.

Britisk konservative favorit
Personer tilknyttet ECR-gruppen har overfor Europeanvoice.com bekræftet, at Kaminski vil træde tilbage og at det forventes at ske officielt inden udgangen af januar. På et gruppemøde allerede på tirsdag den 1. februar skal gruppen så forholde sig til spørgsmålet om en ny leder af gruppen.

Det forventes dog, at den kommende leder bliver den konservative britte Timothy Kirkhope. Han har siden september spillet en stor lederrolle i gruppen og ventes at stille op som kandidat. Samtidig udgør de britiske konservative 25 ud af de 54 MEP’er i ECR-gruppen. En kilde i ECR har hertil fortalt den polske avis Rzeczpospolita, at Lov og Orden partiet vil pege på enten en kandidat fra England eller fra Tjekkiet.

Cameron afgørende rolle
ECR-gruppen er en nyere gruppe i Europa-Parlamentet. Grundstenen blev lagt tilbage i 2005, hvor den nuværende britiske premierminister David Camceron talte for, at de britiske konservative skulle forlade Europæiske Demokrater, som var en del af den store konservative gruppe EPP.

Da han i november 2005 blev valgt som ny formand for De Konservative bestemte han som noget af det første, at der skulle tages initiativ til en ny konservative gruppe i Europa-Parlamentet – som skulle være mere EU-skeptisk end EPP.

En gruppe i Parlamentet dannes dog ikke lige sådan. Der skal være mindst 25 medlemmer og mindst en fjerdedel af medlemsstaterne skal være repræsenteret i gruppen. Disse forhold faldt på plads op til Europa-Parlamentetsvalget i 2009. Gruppen trækker hovedsageligt sine MEP’er fra Storbritannien og fra Mellemeuropa.

 

Læs Magasinet rØST’s analyse af det polske lokalvalg i november her: Politisk pluralisme på polsk, 26. november 2010

Læs Magasinet rØST’s beskrivelse af Kaczynskis pinlige exit her: Den sidste Kaczynski, 26. september 2010

På Altinget | EU kan du dagligt læse artikler, der dækker EU og Danmarks rolle i det europæiske samarbejde. Læs mere på Altinget.dk HER

Af Morten Øyen Jensen