KORRUPTION | En række lækkede telefonaflytninger afslører bulgarske ministre i at holde hånden over bestemte virksomheder i forbindelse med toldopkrævning. Senest er det gået ud over premierminister Bojko Borisov.

”Al overvågning sker med bemyndigelse fra anklagemyndigheden, som loven siger, har Bulgariens premierminister Bojko Borisov udtalt ifølge SETimes. ”Ministre må gøre deres arbejde velvidende at de bliver observeret,” har han sagt.

Sidste år lancerede Borisov en omfattende kampagne imod organiseret kriminalitet og korruption, som følge af hård kritik og tilbageholdelse af finansielle midler fra EU’s side. Nu afslører en telefonaflytning, at han har forsøgt at overtale chefen for Bulgariens toldkontor Vanjo Tanov til at droppe sin undersøgelse af ejeren af bryggeriet Ledenika, Maihail Mihov.

Det er stadig uklart, hvorfor Vanjo Tanovs telefon er blevet aflyttet. Samme telefon har ligeledes afsløret Tanovs overordnede i finansministeriet i sager lignende premierministerens. Aflytningen formodes at være foretaget af den bulgarske sikkerhedstjeneste DANS og optagelserne gennemgår nu tekniske undersøgelser, da de involverede parter påstår, at aflytningerne er forfalskede.

De kontroversielle telefonaflytninger er blevet offentliggjort af tabloidbladet Galeria. Bladet har tætte forbindelser med en af Borisovs største politiske fjender Aleksei ”Traktoren” Petrov, der i februar sidste år blev arresteret for omfattende mafiavirksomhed. Han var på daværende tidspunkt ansat af DANS for efterforskning af mafiagrupper.

Petrov sidder i dag i husarrest, men er aktiv i medierne, har tætte forbindelser til højrefløjspartiet ”Lov, Orden og Retfærdighed” og overvejer at stille op til præsidentvalget i år.

Novinite 18/1

EurActiv 17/1

Novinite 17/1

Novinite 14/1 (indeholder transkription af samtalen imellem Borisov og Tanov)

SETimes 11/1

Novinite 26/11/2010

Af KFH