ØKONOMI | Kommissionsformand José Manuel Barroso og kommissær for energi Günther Oettinger besøgte torsdag Aserbajdsjans præsident Ilham Alijev i Baku for en aftale om gasleverancer til Europa.

Aftalen, der blev underskrevet af begge parter, indebærer ti milliarder kubikmeter gas, der nu reserveres til at blive forbrugt i EU. Samtidig er det et vigtigt skridt i realiseringen af Nabucco-gasledningen, der som del af projektet om den ”sydøstlige gaskorridor” vil udgøre et reelt alternativ til den russiske Southstream-ledning, som Gazprom står bag.

Til gengæld for Alijevs underskrift lover Barroso at indføre eftertragtede visumlettelser for aserbajdsjanske borgere.

Aserbajdsjan er normalt blevet kritiseret for demokratisk underskud. Tansparency Internationals rapport fra oktober vurderer korruptionsniveauet i landet på linje med Sierra Leone. Alligevel ses Aftalen som en sejr for EU, da den går uden om Rusland.

Efter Aserbajdsjan går Barrosos og Oettingers tur videre til det ligeledes gasrige og endnu mere korrupte land Turkmenistan.

EurActiv 14/1

Novinite 13/1

Hürriet Daily News 13/1

Af KFH