VALG I KOSOVO | Søndag afholdte Kosovo omvalg i fem kommuner efter anklager om valgsvindel. Det største oppositionsparti kræver, at parlamentsvalget fra december må tages helt om.

Kosovos første parlamentsvalg siden den unilaterale uafhængighedserklæring fra Serbien i 2008, har ikke givet landet det skub i retning af demokratisk legitimitet og anerkendelse, som mange havde håbet på. I stedet er valgresultatet blevet overskygget af en række alvorlige anklager mod den siddende regering.

Få dage efter valget den 12. december blev valgets tilsyneladende vinder, den siddende premiereminister Hashim Thaci fra partiet PDK, i en rapport fra Europarådet, beskyldt for at have været indblandet i ulovlig handel med organer fra kidnappede serbere fra Kosovo. Rapporten har sat sindene i kog, især i Serbien, der endnu ikke har anerkendt Kosovos uafhængighed.

Efterfølgende er også valgresultatet fra parlamentsvalget blevet draget i tvivl. Kosovos uafhængige valgkommission afgjorde siden, at valget skulle tages om i 5 kommuner den 9. januar. Resultater fra søndagens omvalg er endnu ikke offentliggjort, men valgdeltagelsen ligger i alle distrikter langt under den officielle valgdeltagelse fra december.

Fredag afgjorde en domstol, at valget desuden må gå om i Mitrovica, en serbisk domineret provins i Nordkosovo, efter anklager om valgsvindel.

De nye valgresultater menes ikke at ændre ved PDK’s position som Kosovos største parti, men omvalgene forventes at mindske partiets valgsejr. Medlemmer af det største oppositionsparti, LDK, har siden valget insisteret på, at hele valget, på grund af de mange uregelmæssigheder, bør tages helt om. Dette bliver dog afvist af den siddende regering. De endelige valgresultater ventes først at blive offentliggjort i februar.

Balkan Insight 11/1

Balkan Insight  10/1

Magasinet rØST 7/1

Af AHB