RELIGION | Patriarken for den serbiske ortodokse kirke samt ærkebiskoppen i Montenegro har brugt den kommende ortodokse julehøjtid til at markere deres utilfredshed med situationen i Kosovo.

Den ortodokse kirke, der anvender den julianske kalender, indleder fredag den 7. januar fejringen af én af kristendommens vigtigste højtider – julen.

Den serbiske Patriark Irinej har benyttet denne lejlighed til at udsende en officiel udtalelse i forbindelse med anklagerne om ulovlig organhandel i Kosovo. Anklagerne stammer fra en rapport fra Europarådet, hvori Kosovos nuværende premiereminister Hashim Thaci beskyldes for at have medvirket til kidnapning og mord af serbere fra Kosovo under krigen i 1999. Ifølge rapporten skulle Kosovos Befrielseshær have bortført lokale serbere til Albanien, hvor de skulle blev slået ihjel og deres organer solgt videre på det sorte marked.

Irinej kalder i sin udmeldelse den påståede organhandel for det seneste led i albanernes overgreb mod lokale serbere, og beskylder samtidig det internationale samfund for at have lukket øjnene for forbrydelserne.

I en lignende udmelding fra Montenegros ærkebiskop Amfilohije bliver den aktuelle situation i Kosovo sammenlignet med den ”nazistiske-fascistiske besættelse” af området under Anden Verdenskrig, og Kosovos uafhængighedserklæring fra 2008 bliver karakteriseret som den største nuværende trussel mod den ortodokse kirke.

Den ortodokse kirke i Serbien har en lang historisk tilknytning til Kosovo, og har været én af de stærkeste kritikere af Kosovos løsrivelse fra Serbien.

 

B 92 6/1

Balkan Insight 6/1

Af AHB