NYHEDSOVERBLIK | Den hovedrige Mikhail Khodorkovskij og hans daværende partner i olie- og gasselskabet Jukos, Platon Lebedev, blev i går, mandag 27. december – som forventet – fundet skyldige i pengevask og underslæb ved byretten i Moskva. Straffen bliver udmålt i midten af januar.

Anklageren kræver fjorten års fængsel for tyveri af olie til en værdi af, hvad der svarer til 142 mia. kroner. En anklage som uafhængige jurister ifølge BBC finder absurd.

BBC ser, sammen med Pravda, Telegraph, Radio Free Europe og adskillige andre kommentatorer, dommen som en politisk dom.

Dommen skulle angiveligt forhindre Khodorkhovski i at påvirke det russiske præsidentvalg i 2012, hvor Vladimir Putin igen kan stille op til en seks års præsidentperiode efter at være holdt væk fra posten pga. af Ruslands valglovgivning. Putin har før siddet på posten i to perioder.

Ifølge Telegraph skulle Ruslands magtelite også være nervøse over udsigten til en frigivelse af Khodorkovskij, der siden 2005 har afsonet en dom på otte år for skattesnyd. Flere blev nemlig rige da Khodorkhovskij blev dømt og olieselskabet Jukos tvangsopløst.

Telegraph fremhæver desuden, at Putins potente politiske image til dels også er bygget op omkring hans hårdhændede nedbrydning af oligarken Khodrokhovskij og Jukos, hvorfor premierministeren da også har sendt stærke signaler om, at Khodorkhovskij bør holdes bag tremmer.

At Khodorkovskij ikke er ligeså afholdt i alle dele af Rusland befolkning, som han er i vesten, er noget, mange kommentatorer hæfter sig ved. Mange russere har ikke tilgivet Khodorkovskij, at han i takt med at Sovjetunionen brød sammen i 1990’erne blev Ruslands rigeste mand.

Dog var en fast klike af modige Putin-modstandere mødt op foran retssalen i Moskva, og demonstrerede for en frikendelse af Khodorkovskij. 20 blev arresteret.

Khodorkovskij gav op til sin sidste dom økonomisk støtte til oppositionspartier i Rusland med det formål at skabe grobund for et pluralistisk samfund, og hans politiske aspirationer er langt fra opgivet. Hans endelige udtalelse under retssagen, hvor Radio Free Europe var tilstede, rummede således i højere grad politiske visioner og kritik af dagens Rusland, end et egentligt forsvar, da han vurderede dommen givet på forhånd.

I sin endelige udtalelse sagde Khodorkovskij blandt andet:

“For mig, som for enhver, er det hårdt at leve i fængsel, og jeg har ikke lyst til at dø der. Men hvis nødvendigt, vil jeg ikke tøve. De ting, jeg tror på, er værd at dø for.”

Pravda, kommentar, 27/12

Telegraph, analyse, 27/12

BBC, analyse, 27/12

Radio Free Europe, retssalsreferat, lydoptagelser, 2/11

Af MBL