POLITIK | Regeringspartiet Fidesz har i samarbejde med højrenationalisterne i Jobbik vedtaget en omdiskuteret medielov, der får stor international kritik for at skade ytringsfriheden. Samtidig kritiseres Fidesz-administrationen for ikke at være ordentligt forberedt på EU-formandskabet.

Den nye lov danner ramme for en ny institution, hvor alle medlemmer er udpeget af Fidesz. Denne institution kan uddele bøder til aviser eller andre medier, der formulerer sig imod ”menneskelig verdighed”, hvilket for eksempel vil sige at diskriminere etniske eller religiøse minoriteter eller at have tydelig politisk tendens.

Loven kritiseres for at begrænse mediernes frihed. Administrerende redaktør af Freedom House’s årlige pressefrihedsindeks Karin Karlekar forklarer i en presse meddelelse:

”Denne lovgivning, kombineret med andre bekymrende tiltag mod medier, vil blive et stort tilbageslag for pressefriheden i Ungarn,” siger hun.

“Særligt bekymrende er, at ordlyden af de foreslåede ”overtrædelser”, der kan tolkes meget bredt, kan skabe grundlag for udbredt misbrug. Især i betragtning af det yderst polariserede politiske miljø i landet lige nu,” fortæller Karin Karlekar.

Den Ungarske administration forsvarer sig med, at tilsvarende mediereformer findes i flere andre EU-lande som for eksempel Slovakiet og Italien.

Ifølge nyhedsbureauet WAZ er der ligeledes bekymring for Ungarns håndtering af det kommende formandskab, da store dele af embedsstaben er blevet skiftet ud for nyligt. Der findes derfor blot få embedsfolk, der har den nødvendige erfaring til at håndtere et formandskab. Dertil er mediereformen blot et enkelt eksempel på premierminister Viktor Orbans politiske centralisering med et national-konservativ udgangspunkt.

WAZ.euobserver 23/12

Information 23/12

EUobserver 21/12

Freedom House 13/12

Læs også:

Formandskab med centraleuropæisk dagsorden

Et konservativt formandskab

Af KFH