Det endelige valgresultat, som foreligger i løbet af de næste dage, afventes med stor spænding. De første exit-polls peger på sejr til det siddende regeringsparti, PDK (Kosovos Demokratiske Parti), på trods af stor folkelig utilfredshed med de seneste to års regeringsledelse.

Vælgerne er skuffede over de manglende fremskridt efter uafhængighedserklæring og den påståede korruption højt oppe i det politiske hierarki.

To nye partier
Dette afspejles tydeligt af det faktum at de seneste exit-polls viser stor medvind til to nyetablerede protestpartier såsom VV (Vetëvendosje, eller Selvbestemmelse på dansk) og FER (Fryma e Re eller Ny Dagsorden på dansk). Disse partier har oplevet et rigtig godt valg og tegner tilsammen for lidt over 20 % af stemmerne og kan således blive nye politiske magtfaktorer i Kosovo. Om ikke andet, en stærk opposition.

Disse protestpartier har været succesfulde, netop fordi de ikke associeres med de etablerede partier, som folk beskylder for, ikke at kunne levere varen og for at tage sin egen befolkning ved næsen. VV og FER har lovet at være garant for en ny dagsorden og en stopper for korruption i de politiske lag. Samtidig har de været dygtige til at mobilisere vælgere ad to alternative veje.

Den ene er, at de har appelleret til en tidligere politisk uinteresseret gruppe, og den anden, at de har ført valgkamp på internettet ved strategisk brug af sociale medier.

Det er stadig uklart, hvor stor succes disse partier vil få med at ommøblere deres vælgeropbakning til reel politisk indflydelse – at bringe Kosovo på “rette spor”. Nogle af dagsordenerne protestpartierne falder eksempelvis ikke i god jord hos landets samarbejdspartnere, herunder EU.

Et eksempel er, at VV ikke ønsker nogen dialog, eller formelle samtaler, med Beograd som efter planen skulle have fundet sted i efteråret, på baggrund af et Kompromis forhandlet af EU’s udenrigspolitiske chef Cathrine Ashton. Processen er blevet udskudt pga. af den politiske krise, der udløste gårdagens nyvalg.

Større serbisk deltagelse
De fleste serbere i den etnisk delte by i Mitrovica i Kosovo har efter opfordringer fra Beograd valgt at boykotte valget, fordi de ikke anerkender Kosovo.

“Disse valg var organiseret af en stat, der ikke eksisterer for mig, og det er grunden til, at jeg ikke stemmer,” siger Dragan Vukosavljevic, en serber fra det nordlige Mitrovica ifølge Reuters.

Dette er et udtryk, som har været kendetegnende ved alle tidligere for valg og kommunalvalg i Kosovo siden selvstændigheden.

Der har dog alligevel tegnet sig et billede til et skred i den modsatte retning. Flere og flere serbere er begyndt at stemme samtidig med, at mange serbere selv stiller op som kandidater, da de ellers i sidste ende hverken vil blive politisk repræsenteret i Kosovo eller Serbien. Der er ingen tvivl om, at Kosovos serbere er delte på netop dette punkt.

Hvad nu?
Det er endnu for tidligt at spå om, hvilken regering Kosovo vil få efter dette valg. Det der imidlertid står klart, er, at Kosovos unge befolkning delvis har stemt for et nybrud og delvist for kontinuitet. De vil have jobs, bedre uddannelser, bedre infrastruktur og større sikkerhed. Hvad udenrigspolitik angår, er befolkningens bekymringer ikke længere så store, selvom landets fremtid afhænger af omverdenens anerkendelse og støtte.

Fatos Kutllovci er kandidatstuderende på Europastudier, Aarhus Universitet, og er født i Kosovo og opvokset i Danmark.

Af Fatos Kutllovci