VALG I KOSOVO | Søndagens parlamentsvalg i Europas yngste stat er forløbet i god ro og orden.

Foreløbige resultater peger på, at kampen om premiereministerposten kommer til at stå mellem to tidligere allierede: den afgående premiereminister Hashim Thaci fra Kosovos Demokratiske Parti (PDK) og Isa Mustafa, borgmester i Pristina og leder af de tidligere regeringspartnere Kosovos Demokratiske Liga (LDK).

Valget er et resultat af en politisk krise, der startede da LDK i oktober overraskende trak sig ud af regeringssamarbejdet med PDK. Dette blev i november efterfulgt af et mistillidsvotum mod regeringen, hvorefter Thaci udskrev nyvalg.

Thacis valgkamp har været præget af en lang række løfter til vælgerne, som mange kommentatorer dog anser for urealistiske. Blandt andet har Thaci forudsagt, at Kosovo kommer med i EU’s visumfri zone inden for 15 måneder og bliver en del af NATO i løbet af fire år. Oppositionens valgkamp har derimod i højere grad været fokuseret på korruptionsbekæmpelse og hård kritik af Thaci.

Foreløbige valgresultater viser, at PDK står til at få omkring 31 pct. af stemmerne, efterfulgt af LDK med ca. 25 pct. Det mere radikale parti, Vetvendosja, der blandt andet går ind for forening med Albanien, ser ud til at blive det tredje største parti med 16 pct. af stemmerne.

Valgdeltagelsen lå kl. 15.30 på 34 pct., hvilket var højere end forventet.

Regeringen i Beograd, der ikke anerkender Kosovos selvstændighed, har opfordret etniske serbere i Kosovo til at boykotte valget. Indbyggerne i de serbisk-dominerede nordlige provinser ser ud til at have fulgt Beograds opfordring, modsat indbyggerne i de mindre serbiske enklaver rundt om i Kosovo, der i højere grad har deltaget i valget.

Over 6000 politifolk, støttet af de internationale missioner i Kosovo KFOR og EULEX, har medvirket til, at valget er forløbet med et minimum af voldelige sammenstød mellem etniske serbere og albanere.

Én af den nye regerings mange udfordringer bliver at indgå i dialog med den serbiske regering for at finde en løsning på Kosovos status, som begge parter kan acceptere.

De endelige valgresultater forventes inden udgangen af næste uge.

 

WAZ.EUobserver 11/12

B92 12/12

Balkan Insight 12/12

Af AHB