STREJKE | Over 100.000 offentlige ansatte i Tjekkiet strejkede onsdag. Det gjorde de i protest imod regeringens planlagte reformer og besparelser for 2011. Strejken er den største i Tjekkiet i over 20 år.

Statsminister Petr Necas fremlagde allerede i september en stram finanslov med planlagte velfærdsbesparelser samt planer om 10 % lønnedgang for offentlige ansatte, hvilket dengang fremkaldte store demonstrationer (se artikel andetsteds på rØST).

Disse stramninger skal stemmes igennem parlamentet i næste uge, hvilket burde foregå fuldstændig gnidningsløst, da Necas står i spidsen for et borgerligt flertal på 118 ud af 200 i det tjekkiske parlament, der alle er enige om behovet for besparelser – i øvrigt støttet af Præsident Vaclav Klaus.

Regeringen regner med at Tjekkiets offentlige underskud falder fra forventede 5,1 % af BNP i 2010 til 4,6 % i 2011 og når ned på 2,9 % i 2013 – og således under loftet på 3 % i EUs konvergenskriterier. Da krisen var på sit højeste i 2009, landede Tjekkiets offentlige underskud på 5,8 % af BNP.

Aktuálne.cz, 8/12

Prague Monitor/AFP, 9/12

Magasinet rØST, 21/9

Af MBL