HISTORIE | I fredags udsendte den russiske Duma en deklaration, der fordømmer massakren i Katyn. For første gang anklages Josef Stalin direkte for mordene i 1940 på 20.000 polske officerer.

Den sovjetiske propagandamaskine gav tyskerne skylden for massakren i Katyn. Og selv om Mikhail Gorbatjov i 1990 anerkendte, at Rusland og ikke Tyskland var ansvarlig for mordene på de polske officerer, så er Katyn stadig et ømt punkt i forholdet mellem Polen og Rusland.

Styret i Polen hilste derfor den officielle erklæring, som blev vedtaget med 324 stemmer for og 57 imod – alle fra kommunistpartiet – velkommen.

Erklæringen blev vedtaget 7 måneder efter, at Vladimir Putin, som ellers har holdt sig tilbage med at kritisere Stalin, fordømte det sovjetiske diktatur i forbindelse med et besøg i Katyn den 7. april sammen med den polske ministerpræsident Donald Tusk.

Tre dage efter døde den polske præsident, Lech Kaczynski, samt en række polske topfolk, da deres fly styrtede ned på vej til en mindehøjtidlighed i Katyn.

St. Petersburg Times, 30/11

Af JP