VALG | Efter søndagens parlamentsvalg i Moldova har den siddende centrum-højre koalition fået stemmer nok til at forsætte i regering, men ikke til at løse den langvarige politiske krise i landet.

De foreløbige valgresultater fra valget i Moldova viser, at Kommunistpartiet igen blev det største parti med ca. 41 pct. af stemmerne, mens den siddende centrum-højre koalitionsregering, Alliancen for Europæisk Integration, bestående af tre partier, tilsammen har fået ca. 50 pct. af de afgivne stemmer i landet. Ingen andre partier kom over spærregrænsen på 4 pct.

Omsat til mandattal betyder det, at Alliancen for Europæisk Integration kan sætte sig på 57 af parlamentets 101 sæder, en stigning på 4 mandater, mens Kommunistpartiet kommer i parlamentet med 44 mandater.

Alliancen for Europæisk Integration kan derfor glæde sig over at kunne fortsætte som regering med premierminister Vladimir Filat i spidsen, men de fik ikke de ønskede 61 mandater, der er nødvendige for at vælge en ny præsident i landet.

Moldova har været uden præsident siden september 2009, efter Kommunistpartiet i juli samme år tabte regeringsmagten ved et ekstraordinært parlamentsvalg. Kommunistpartiet, anført af tidligere præsident Vladimir Voronen, har siden boykottet den politiske proces omkring valget af en ny præsident. Denne situation ser nu ud til at fortsætte.

 

Radio Free Europe 29/11

Moldova Azi 29/11

Af AHB