TRAKTAT | Forleden underskrev Moldova og Rumænien endelig en traktat om grænsedragningen langs floden Prut, men nu har den moldoviske midlertidige præsident Mihai Ghimpu besluttet ikke at anerkende dokumentet. Observatører mener, det er et strategisk træk forud for søndagens valg.

Det er en skrøbelig koalition, der udgør Moldovas midlertidige regering og partierne strides indbyrdes om vælgernes opbakning. At Mihai Ghimpu betragter traktaten med Rumænien som illegal, kan derfor tyde på jalousi til traktatens underskriver, premierminister Vlad Filat, der er leder af et konkurrerende parti. Filat høstede stor opbakning i Moldova pga. traktaten.

Ghimpu’s argument for at afvise traktaten er, at den fra rumænsk side blev underskrevet af udenrigsminister Teodor Baconschi i stedet for premierministeren og derfor teknisk set ikke kan være gyldig.

Afvisningen vakte stor undren, særligt fordi Ghimpu er en af de mest pro-europæiske politikere i Moldova. Men det kan være taktisk træk for at få opbakning fra de pro-rumænske vælgere, der ikke ønsker en formel grænse imellem de to lande.

WAZ.EUobserver 25/11

EurActiv 17/11

Magasinet rØST 16/11

Af KFH