LOKALVALG | Borgerplatformen (PO), der sidder på både regering og præsidentpost i Polen, cementerede partiets komfortable position ved weekendens lokalvalg.

Således genvinder den tidligere nationalbankdirektør Hanna Gronkiewicz-Waltz (PO) efter al sandsynlighed borgmesterposten i Warszawa i første valgrunde med over 50 procent af stemmerne. Dette er i hvert fald billedet med 83 procent af byens stemmer talt op.

I Gdansk er alle stemmer talt op, og her slap Paweł Adamowicz (PO) ligeledes for en anden runde, og han er ligesom sin partifælle i Warszawa langt foran nærmeste rival fra Lov og Retfærdighed (PiS), der i begge byer ligger til under 25 procent af stemmerne.

I Krakow og Lodz, de andre to af de fire største byer i Polen, vandt PO-kandidaterne, men skal med under 50 procent af stemmerne ud i ande valgrunde.

I Wroclaw genvandt den partiløse, men tidligere PO-medlem, Rafał Dutkiewicz borgmesterposten med en overvældene 72 procent af byens stemmer.

På nationalt plan har Borgerplatformen indtil videre 31.43 procent af stemmerne, Lov og Retfærdighed har 23.07 procent, Borgerplatformens koalitionspartner, Det Polske Bondeparti (PSL) har 15.65 percent, imens Polens udgave af et socialdemokratisk parti, Den Demokratiske Venstrealliance (SLD), fik 15.30 procent af stemmerne.

Sent søndag aften erklærede PiS-formand Jaroslaw Kaczynski, der var blevet spået en endnu større lussing, at “Borgerplatformens tid rinder ud – resten er i vore hænder.”

Dette optimistiske syn på sagen delte partikammeraterne Pawel Kowal og Tomasz Dudziński fra henholdsvis det europæiske og det polske parlament dog ikke. De meldte sig ud af partiet i minutterne efter de sidste exit-polls, ligesom flere andre PiS-medlemmer har gjort gennem de seneste måneder.

Polskie Radio, 22/11

Polskie Radio, 22/11

Polskie Radio, 22/11

Af MBL