PRESSE | Den 18. oktober kom det sidste russiske Newsweek på gaden. Den tyske Springer-koncern stopper magasinet, efter sigende på grund af dårlig økonomi.

Magasinet er udkommet i Rusland siden 2004 og endte med at være det sidste indflydelsesrige og uafhængige magasin i Rusland. Men nu er det slut. Newsweek har trukket sig fra et marked, som både anses for svært og farligt.

Økonomisk betragtet har Newsweek aldrig været en succes i Rusland. Magasinet kæmpede årene igennem med dårlige finanser. Til gengæld blev den journalistiske fane holdt højt, hvilket givetvis har medvirket til at gøre magasinet upopulært hos magthaverne i Kreml.

Kreml-chefideologen, Vladislav Surkov, har været en af bladets hårdeste modstandere. Han anser den frie presse for at være en trussel mod kæmperigets stabilitet. Men bladet har også haft tilhængere. Den vigtigste måske, Natalja Timakova, præsident Medvedevs rådgiver, har for eksempel ofte inviteret chefredaktøren på Newsweek, Mikhail Fischman, til baggrundssamtaler med Medvedev. Det er nok slut nu.

Newsweek.ru, 18/10

Newsweek.com, 20/10

Af JP