ASYL | Forholdene for asylansøgere på græske politistationer og asylcentre bliver af FN beskrevet som ”forfærdende, umenneskelige og nedværdigende”

FN’s særlige udsending Manfred Nowak tegner et dystert billede af situationen for asylansøgere i Grækenland. Op mod 90 pct. af alle illegale immigranter, der kommer til EU fra Afrika, Asien og Mellemøsten, er kommet ind i Europa via Grækenland. Ifølge EU-lovgivning bliver afviste asylansøgere sendt tilbage til indgangslandet, hvis deres asylansøgning bliver afvist i et andet EU-land.

Mange tusinde afviste asylansøgere sidder lige nu i græske lejre og fængsler, som bliver beskrevet som overfyldte, beskidte og uhygiejniske. Nogle asylansøgere har siddet op mod 18 måneder i varetægtsfængsling uden at få deres sag for en domstol. De indsatte har i mange tilfælde ikke tilstrækkelig adgang til tolke, retshjælp, toiletfaciliteter eller varmt tøj. Mange lider af både fysiske og psykiske problemer som direkte følge af forholdene.

Manfred Nowak betragter situationen som et samlet europæisk problem, og opfordrer hele EU til at finde en løsning i fællesskab.

 

EUobserver 21.10

Læs hele FN’s rapport her.

Af AHB