POLITIK | Stigende fattigdom, manglende tilnærmelse til EU og NATO og et nyt lovforslag om en kommende folkeoptælling har fået Makedoniens oppositionspartier til at planlægge nye protester imod premierminister Nikola Gruevski og hans koalitionsregering.

Det albanske oppositionsparti (ND) mener, at folkeoptællingen er designet til at give et forkert billede af befolkningssammensætningen i landet og har derfor som landets andet albanske oppositionsparti (DPA) annonceret nationale gadeprotester.

ND fremfører, at folkeoptællingen også bør omfatte etniske albanere, som bor i Makedonien, men som ikke er i besiddelse af makedonsk statsborgerskab for ikke at skabe et billede af, at der bor færre albanere i landet end der faktisk gør. Kritikken af lovforslaget kommer i forlængelse af partiets generelle kritik af, at regeringen favoriserer det makedonske flertal.

Annonceringen om nye gadeprotester er den tredje af oppositionspartierne i de seneste uger. Det højreorienterede oppositionsparti (UM) har annonceret deres gadeprotest til den 7. november alt imens Makedoniens største oppositionsparti (SDSM) holdt sit første stævne mod regeringen den 11. oktober. Her kritiserede partiet premierminister Nikola Gruevski og regeringen for den stigende fattigdom og manglende tilnærmelse til EU og NATO, som fortsat er lammet af den vedvarende navnestrid med Grækenland.

Balkan Insight 14/10

Balkan Insight 12/10

Af AHP